Ontluisterend verlies volleyballers; Alleen bij winst op Rusland en Italie houdt Nederland uitzicht op medaille

HAMAMATSU, 24 NOV. De Nederlandse volleyballers hebben hun kans op een medaille bij het WK in Japan zo goed als verspeeld. Vannacht leed de ploeg van bondscoach Toon Gerbrands in de kwartfinalepoule in Hamamatsu een ontluisterende 3-0 nederlaag tegen Joegoslavie (15-9, 15-4 en 15-13). Nederland speelde slap en maakte opvallende veel domme fouten. “Ik kan best vrede met een nederlaag hebben, maar niet als je er niet alles aan hebt gedaan', oordeelde Gerbrands. “We hebben gewoon geaccepteerd dat we een mindere dag hadden en dat is kwalijk.'

Het betrof een sleutelduel tegen Joegoslavie. Om de halve finale nog te halen, zal Nederland de komende dagen van zowel Rusland (morgen) als Italie (donderdag) moeten winnen. En de Italianen, die vanmiddag met 3-1 van de Russen wonnen, lijken momenteel een maat te groot voor Oranje. Zelfs als Nederland twee keer zou winnen, kan de ploeg op setgemiddelde nog buiten de bovenste twee plaatsen in de poule eindigen. “Het wordt heel moeilijk, maar niet onmogelijk', zei aanvoerder Bas van de Goor na de wedstrijd. “We wisten bij voorbaat dat we met zo'n sterke toernooibezetting niet in een ruk naar de finale zouden kunnen doorlopen. Maar nu is het afwachten of we na dit verlies de kop leeg kunnen maken.'

De Nederlandse spelers zullen mentale weerbaarheid moeten tonen. Dat zou wel eens een probleem kunnen zijn. De eerste de beste tegenslag bleek vannacht tegen Joegoslavie al funest. Nederland kwam in de eerste set met 9-7 voor, maar liet de kansen om verder uit te lopen onbenut. “Het leek toen wel of er bij ons paniek ontstond. We stonden als bevroren in het veld. En dat duurde zo'n drie kwartier', zei spelverdeler Misha Latuhihin.

Latuhihin, voor het eerst in de basis bij een groot toernooi, kon weinig worden verweten. Hij speelde een degelijke partij. Het waren juist de meest ervaren krachten van Oranje die niet voldeden. Bas van de Goor bleef mede door de goede tactiek van de tegenstanders beneden zijn normale niveau, Guido Gortzen wisselde te vaak goede met slechte momenten af en met name Richard Schuil had een hele slechte dag. “Misschien ben ik wel te veel op hem blijven spelen', vroeg Latuhihin zich af.

Met een belangrijke speler als Schuil volledig uit vorm wordt meteen de achilleshiel van de ploeg zichtbaar.

De wisselspelers - de naar huis teruggekeerde Albert Cristina is vader van een zoon geworden - hebben te weinig ervaring en niveau. Daarom is het jammer dat Olof van der Meulen zich niet meer beschikbaar heeft gesteld. De Fries, die nog steeds competitie in Japan speelt, zou vandaag een ideale stand-in voor Schuil zijn geweest. Nu is Mark Broere de tweede man voor die positie. Hij werd echter niet ingebracht omdat Gerbrands er niet op rekende dat de speler van het Apeldoornse Dynamo de wedstrijd een andere wending had kunnen geven. “En het komt ook wel voor dat Schuil zich door de malaise heen timmert', verdedigde de coach zijn keuze.

Bij een 2-0 achterstand, 15-9 en 15-4, had Nederland nog even een opleving. Joegoslavie zakte wat weg en de olympisch kampioen nam in de derde set een voorsprong van vier punten (8-4). Het bleek niet genoeg om over het dode punt te komen. Tot 10-10 ging het nog gelijk op, daarna liepen de Joegoslaven naar 14-10 uit. Een goede servicebeurt van Reinder Nummerdor, veruit de beste man bij Nederland, bracht de ploeg van Gerbrands nog tot op een punt terug. Maar een voetfout van Bas van de Goor betekende het einde van de wedstrijd en de dikverdiende zege van het gedreven Joegoslavie.

De laatste bal werd verkeerd beoordeeld door de scheidsrechters, omdat niet Van de Goor, maar een Joegoslaaf de fout onder het net maakte. Nederland protesteerde hevig, maar Gerbrands wilde na afloop niet met de beschuldigende vinger naar de arbitrage wijzen. Hij begreep maar al te goed dat alleen zijn eigen team iets viel te verwijten. Ook in de derde set had de coach nog weinig hoop op een beter resultaat gehad. Nederland scoorde te moeizaam. “Het duurde wel vijf minuten om op een behoorlijke voorsprong te komen, maar binnen een minuut waren we 'm weer kwijt.

Dat is typerend', aldus Gerbrands.

De lange Haarlemmer had meteen na afloop ook geen verklaring voor het verrassend zwakke optreden van zijn ploeg. “Ik kan wel roepen dat het een kwestie van overconcentratie is, maar dat heeft weinig waarde. Natuurlijk ga ik met de spelers praten. Wat was dat nou? Hoe komt het?' Aanvoerder Van de Goor: “Ik had vooraf echt een goed gevoel. Maar we kwamen niet in de wedstrijd, hadden er geen moment grip op.'

Voor de Joegoslaven was de zege een revanche voor het verlies tegen Nederland in de EK-finale van vorig jaar. “We hebben toen veel vertrouwen in onszelf verloren. Want we speelden goed, maar we verloren toch', herinnerde de Joegoslavische topscorer Vladimir Grbic zich. Hij en zijn ploeggenoten waren vanmorgen uitgelaten. De winst betekende een belangrijke doorbraak voor de ploeg omdat deze generatie spelers niet eerder van Nederland had gewonnen.

    • Hans Klippus