Onderhandelingen sociaal plan EPZ afgerond

De onderhandelingen over een sociaal plan bij EPZ, de stoomproducent voor Zuid-Nederland, zijn afgerond. De bonden gaan het onderhandelingsresultaat voorleggen aan hun leden, aldus een gezamenlijke verklaring. Het overleg is de afgelopen weken moeizaam verlopen.

Bij EPZ verdwijnen de komende twee jaar ongeveer 400 van de 1.500 banen. Dat is het gevolg van een bezuinigingsoperatie die nodig is wegens het vrijgeven van de energiemarkt. EPZ is actief in Zeeland, Noord-Brabant en Limburg. Het hoofdkantoor is gevestigd in Eindhoven.

Het sociaal plan gaat ervan uit dat gedwongen ontslagen niet nodig zijn. Voor boventallige werknemers zoekt EPZ actief ander werk. Bovendien kunnen zij aanspraak maken op een geldelijke bijdrage om de overstap naar een andere baan te vergemakkelijken. Werknemers van 55 jaar en ouder krijgen de mogelijkheid vrijwillig eerder met pensioen te gaan. (ANP)