NMa keurt aanbestedingsregels bouw af

Een groot aantal regels waar bedrijven in de bouw zich aan moeten houden bij het in de wacht slepen van orders, is in strijd met het kartelverbod. De Nationale Mededingingsautoriteit (NMa) eist van de betrokken organisaties dat zij de regels binnen vijf weken wijzigen.

Een reeks organisaties in de bouwsector heeft bij de NMa goedkeuring gevraagd voor de huidige aanbestedingsregels. In negen gevallen heeft de kartelpolitie nu een negatief oordeel uitgesproken, omdat zij de concurrentie zouden beperken. Zo zijn bijvoorbeeld deelnemers aan de afspraken verplicht te melden als zij een prijsaanbieding willen doen. Daarna bepalen de branchegenoten onderling wie het exclusieve recht krijgt verder te onderhandelen met de opdrachtgever. Daarmee wordt het voor de aanbesteder onmogelijk om nog met andere aannemers verder te onderhandelen over de prijs. (ANP)