Melkert wil uitstel besluit nieuw vliegveld; Niet dit jaar maar over 5 jaar

DEN HAAG, 24 NOV. PvdA-fractieleider Melkert wil niet dit jaar maar over vijf jaar een besluit nemen over de eventuele aanleg van een nieuw vliegveld op een kunstmatig eiland in de Noordzee.

Voorafgaand aan de beslissing moeten er grondiger studies worden verricht naar de mogelijkheden van een nieuw vliegveld. Dit verklaarde hij in een vraaggesprek met het weekblad Nieuwe Revu.

Het standpunt van het kabinet was tot nu toe dat er voor eind december een besluit zou moeten worden genomen over de locatie, waar de verwachte aanhoudende groei van de luchtvaart in de toekomst zou kunnen worden opgevangen. Zowel Schiphol zelf als een eventuele locatie in de Noordzee komt hiervoor in aanmerking.

Op de vraag of er een nieuwe luchthaven in zee moet komen, antwoordde Melkert: “Laten we eerst zien wat er qua uitbreiding van de capaciteit op Schiphol zelf nog mogelijk is. Over de vraag of er een tweede luchthaven moet komen, kunnen we wat mij betreft over vijf jaar pas beslissen.'

De PvdA-fractieleider betuigde zijn instemming met een commissie van zijn partij, die onlangs vaststelde dat er nog veel diepgaander studie zou moeten worden gemaakt van deze optie alvorens daarover een besluit te kunnen nemen.

“Kijk, er worden nu wel erg makkelijke uitspraken over gedaan, vooral door de luchtvaartmaatschappijen', aldus Melkert tegenover het weekblad. “Zo'n vliegveld zou voor 2015 gerealiseerd kunnen worden en zou maar veertig miljard gaan kosten. Dat lijkt mij veel te optimistisch. Kortom, het kabinet kan binnenkort alle planologische procedures opstarten zonder dat we op voorhand besluiten nemen. Nogmaals, ik zie niet in waarom dat al binnen vijf jaar nodig is.'

Het kabinet nam vorige week een principe-besluit om de eerder vastgestelde plafonds voor de groei op Schiphol te schrappen. De luchthaven zou echter slechts verder mogen groeien met inachtneming van strikte milieugrenzen. Hoe die er precies zullen uitzien, staat nog niet vast.