KPN verlaagt beltarieven met tien procent

ROTTERDAM, 24 NOV. KPN Telecom verlaagt per 1 januari de tarieven voor telefoonverkeer naar binnen- en buitenland. Gemiddelde en grote bellers zullen zo'n tien procent minder betalen voor een gesprek buiten de regio. De prijs voor lokaal bellen op zondag wordt met 33 procent verlaagd tot twee cent per minuut.

Met deze tariefsvoorstellen van KPN heeft Opta (de Onafhankelijke Post en Telecom Autoriteit) gisteren ingestemd. De prijsaanpassing is minder zwaar dan de toezichthouder eerder had geeist. Een begin deze maand aangekondigde reorganisatievoorziening, hogere afschrijvingen en hogere investeringen bezorgen KPN hogere kosten en zijn volgens Opta reden om voorlopig in te stemmen met een beperktere tariefsdaling. “We zijn echt niet soepeler geworden', aldus een woordvoerder vanmorgen.

De prijsverlagingen voor binnenlands telefoonverkeer gelden niet voor kleine bellers die gebruik maken van het zogenoemde `BelBudget' abonnement van KPN. Het tarief voor bellen naar een zaktelefoon wordt verlaagd van 95 cent naar 90 cent per minuut overdag en van 53 naar 50 cent in de daluren ('s avonds en in de weekeinden). KPN verlaagt ook de tarieven voor internationaal telefoonverkeer, een terrein waar Opta niet ingrijpt, omdat de concurrentie KPN hier het vuur al voldoende na aan de schenen legt. Dertig bestemmingen worden tussen 7 en 37 procent goedkoper.

Een verhoging van de tarieven van het ISDN-abonnement is van de baan. Opta eiste begin september een verhoging van dit tarief, omdat KPN concurrenten van dit marktsegment zou weren door het abonnement tegen te lage tarieven aan te bieden. Het aantal ISDN-aansluitingen is volgens KPN sinds eind vorig jaar meer dan verdubbeld. De gehanteerde tarieven zijn volgens de toezichthouder nu wel te rechtvaardigen, omdat de kosten die KPN maakt voor deze dienst over meer aansluitingen verdeeld kunnen worden.

De tariefaanpassingen betekenen voor KPN komend jaar een verlies aan omzet en bedrijfsresultaat van 330 miljoen gulden. Van de tariefsaanpassingen die Opta begin september had geeist vreesde KPN toen nog een negatief effect van 1,1 miljard gulden op het bedrijfsresultaat.

Beleggers matig enthousiast

vervolg van pagina 1

KPN toonde zich vanmorgen tevreden over de instemming van Opta met de nieuwe tarieven. Beleggers waren gematigd enthousiast. Het aandeel KPN noteerde op een lagere beurs 30 cent hoger op 81,80 gulden.

Volgens KPN gaan door het scala van nieuwe tarieven de nationale gesprekskosten voor de gemiddelde consument met circa tien procent omlaag.

Het bedrijf zal vanaf februari zogeheten voordeelnummers invoeren, telefoonnummers naar keuze die de consument tegen een lager tarief dan het gemiddelde kan bellen. Prijzen en voorwaarden worden volgend jaar februari bekendgemaakt.