Koningin niet naar Rusland, kroonprins naar St. Petersburg

MOSKOU/DEN HAAG, 24 NOV. Het staatsbezoek van koningin Beatrix aan Rusland is gisteren op verzoek van de Russische regering op het laatste moment uitgesteld. In plaats van Beatrix zal zaterdag kroonprins Willem-Alexander naar de Hermitage in St.Petersburg reizen om een onderdeel van het bezoek alsnog doorgang te laten vinden. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst vanmorgen meegedeeld.

De kroonprins zal zaterdag de Rembrandt-zaal van de Hermitage feestelijk openen. Het dak van de zaal is met Nederlands geld gerepareerd. Directeur Piotrovski van de Hermitage is bovendien een bekende van de koninklijke familie. Oorspronkelijk zou koningin Beatrix de opening verrichten.

Als officiele reden van het uitstel van het staatsbezoek gaf de Russische regering gistermiddag de gezondheidstoestand van de Russische president Jeltsin op. Afgelopen zondagavond was Jeltsin met spoed in het ziekenhuis opgenomen met, volgens functionarissen, een longontsteking en hoge koorts. Bovendien hadden de berichten over de moord op de Russische mensenrechtenactiviste en parlementarier Starovojtova de toestand van de president “zowel in psychologische als emotionele zin' negatief beinvloed, aldus zijn woordvoerder.

In onderling overleg wordt een nieuwe datum gezocht. Door de afzegging vielen veel kostbare voorbereidingen van het staatsbezoek in het water. Medewerkers van de Nederlandse ambassade in Moskou waren gistermiddag en vandaag in touw om alle Russen die bij het staatsbezoek betrokken waren, zoals de directeur en kinderen van een muziekschool, te informeren over het uitstel.

Op de voorpagina van de Moscow Times van vandaag werd via een officiele in het Nederlands gestelde mededeling de Nederlandse gemeenschap in Rusland in kennis gesteld van het niet-doorgaan van de ontmoeting van de koningin met de gemeenschap.

Er waren al veel bloemen uit Aalsmeer naar Moskou overgevlogen. Die zullen nu worden uitgedeeld aan de vele medewerkers van de ambassade die zich tevergeefs hebben ingespannen bij de voorbereidingen. Ook kan de geborduurde jurk uit Novgorod die de Russen voor de koningin hadden laten maken, voorlopig de kast in.

Het Nederlands Dans Theater, dat de Nederlandse contraprestatie voor het staatsbezoek zou verzorgen, is vandaag wel gewoon naar Moskou vertrokken. Twee van de drie voorstellingen die het dansgezelschap zou verzorgen, gaan gewoon door. Het gaat om twee commerciele voorstellingen, die naast de contraprestatie al gepland waren.

Ernst Veen, directeur van de Stichting Nieuwe Kerk in Amsterdam die nauwe betrekkingen onderhoudt met de Hermitage, zei vanmorgen “zeer blij' te zijn met de komst van de kroonprins.

Willem-Alexander zal een drie uur durend programma bijwonen. Dat bestaat onder meer uit een rondleiding, een concert in het theater van de Hermitage en een toespraak van directeur Piotrovski. De bedoeling is dat hierna opnieuw met hulp van de Stichting Vrienden van de Hermitage Nederlandse gelden bijeen worden gebracht voor de andere afdeling Hollandse meesters.