KASTANJESOEP

Nog meer lekkers uit het vegetarisch restaurant De Dageraad in Den Haag. Ditmaal kastanjesoep. De koninklijke weg is om kastanjes in te kruisen te koken, te pellen en te pureren. Maar u maakt het zich een stuk makkelijker als u kastanjepuree uit blik neemt (puree de marron). Neem dan wel de ongezoete versie. Gezoete kastanjepuree is bestemd voor desserts en taarten. De nogal zoute tamari in het recept kan vervangen worden door, eveneens zoute, sojasaus. Tamari wordt gemaakt van soja biologische tarwe en zeezout; deze smaakvloeistof verschijnt pas in de winkel na twee tot drie jaar rijpen.

Snijd de stengels bleekselderij in boogjes. Verwarm de olie in een soeppan en fruit hierin 3 minuten lang de boogjes en de snippers ui. Doe er driekwart liter water bij en ook het laurierblad, de bouillontabletten het selderijzout en de tamari. Laat de bouillon 20 minuten koken met het deksel op de pan. Roer de kastanjepuree en de melk door de bouillon. Nog 10 minuten laten koken. Vis het laurierblad uit de soep. Roer van het vuur af de creme fraiche door de soep en voeg naar smaak peper en peterselie toe. Pureer de soep met een staafmixer of in een foodprocessor. Eet er notenbrood bij.

Tot slot nog wat menutips uit De Dageraad. Een pompoensalade met augurk en zwarte olijven. Pasteitjes van fillodeeg met noten en groenten. Champignonpate met courgettebrood. Of een fruitsalade met verse vijgen, passievruchten, papaja of cactusvijg. Als toetje kaneelijs met stoofpeertjes. Allemaal even spannend. Maar ook traditionele zaken als aardappelgratin, lasagne met groenten en paddestoelen chocoladetaart of griesmeelpudding met bessesap worden in De Dageraad geserveerd. De hoofdgerechten van de menu's bestaan in feite uit selecties van vier tot vijf gerechtjes, dus voor elk wat wils.

    • Annelène van Eijndhoven