INTERNATIONALE BEURZEN

LONDEN In Londen noteerden de beurskoersen een lichte daling na drie dagen achtereen te zijn gestegen. De FTSE-100-index stond 0,9 procent lager. Handelaren wezen er vanmorgen op dat beleggers besloten tot winstneming. Ook ging de handel uit van een lagere opening van de Dow Jones-index op Wall Street.

Een grote verliezer was platenmaatschappij EMI, die teleurstellende halfjaarcijfers presenteerde.

FRANKFURT De DAX-index is vanochtend door de gisteren geslechte grens van 5000 punten gezakt. De graadmeter van de Duitse effectenbeurs daalde 0,6 procent. De financiele waarden die de afgelopen dagen sterk stegen, verloren vanochtend stuk voor stuk hoogte.

PARIJS De CAC-index raakte een half procent kwijt. Net als in Frankfurt moesten in Parijs de banken fors inleveren. BNP verloor 2,5 procent, Societe Generale 1,74 procent, Paribas 0,45 procent.

TOKIO De effectenbeurs van Toko kon zich gisteren goed optrekken aan Wall Street, waar de koersen naar recordhoogten stegen.

De Nikkei-index won 384,70 punten op 15.164,64, een stijging van 2,4 procent. Het was voor het eerst in drie maanden dat de index boven de grens van 15.000 punten uitkwam.

Ook elders in Azie stegen de aandelenkoersen. In Zuid-Korea sloot het koersgemiddelde 1,1 procent hoger. In Hongkong eindigde de dag met 3,2 procent hogere koersen en in Singapore sloot de handel 2,6 procent hoger.

NEW YORK De effectenbeurs van New York heeft gisteren een record gevestigd. De Dow Jones-index steeg met 214,72 punten (2,3 procent) tot 9374,27. Diverse fusieberichten waren de oorzaak van de grote stijging. Het vorige recordslot dateert van 17 juli en bedroeg 9337,97 punten. Ook het hoogste punt dat de beursindex tijdens de handel tot nu toe bereikte, ruim 9367 punten, werd overtroffen.

De beleggers sloegen aan het kopen doordat er voor het eerst na vier maanden weer fikse overnemingen waren te melden. Bankers Trust komt naar alle waarschijnlijkheid in handen van Deutsche Bank. Internet-bedrijf America Online is in besprekingen over de overneming van Netscape.

Verder was er de overneming door Tyco van AMP, kocht Fleet Financial een onderdeel van Sanwa Bank en fuseert BF Goodrich met Coltec.