Ideale aangever en ideeenbron; RENE VAN VOOREN (1931-1998)

AMSTERDAM, 24 NOV. Rene Sleeswijk jr, beter bekend als de revuekomiek Rene van Vooren, is gisteren op 67-jarige leeftijd overleden. Hij vormde de helft van het duo de Mounties, met Piet Bambergen, maar werkte sinds de jaren tachtig vooral achter de schermen als tekstredacteur voor Andre van Duin en adviseur voor andere amusementsprogramma's.

Zijn door veel artiesten gerespecteerde vakkennis deed Rene Sleeswijk op als zoon van de gelijknamige revue-producent, de grote man achter de Snip & Snap-revues. In de jaren vijftig was hij ook bij zijn vader in dienst; eerst als assistent en later bovendien in diverse bijrolletjes naast de revuesterren Willy Walden en Piet Muyselaar. In kleinere producties, ook in de beginjaren van de televisie, werkte hij voorts als conferencier en goochelaar. Zijn pseudoniem Rene van Vooren koos hij om verwarring met zijn bekende vader te vermijden.

Na de dood van Fred Plevier, die samen met Piet Bambergen het komiekenduo de Mounties vormde nam Van Vooren die rol in 1965 over. Hij was niet alleen de ideale aangever, die Bambergen alle ruimte gaf om de lachers op zijn hand te krijgen, maar ook de man die het duo telkens van nieuw tekstmateriaal voorzag. In zijn huis in Blaricum stonden tientallen tekstbundels in de boekenkast van buitenlandse duo's (vooral uit Engeland en Amerika) en ook kende hij als geen ander de weg in de nagelaten sketches van de revue-auteur Jacques van Tol. Hij wist zulk bestaand repertoire zodanig aan te passen, dat het de Mounties op het lijf geschreven leek. Zelf besloot Rene van Vooren in de jaren tachtig een stap terug te zetten waarna hij nog een aantal kluchten bewerkte voor Piet Bambergen, die in 1996 stierf. Nog een seizoen (1990) stond Van Vooren in een revue naast Andre van Duin, toen diens vaste aangever Frans van Dusschoten ziek was. Opnieuw bewees hij toen hoe goed hij dat metier beheerste, als de allengs in grotere wanhoop gerakende autoriteit naast de alles ontregelende komiek.

Onder zijn eigen naam trad Rene Sleeswijk in vaste dienst bij Joop van den Ende, waar hij vraagbaak en klankbord werd voor alle theater- en tv-producties die naar een gulle lach haakten.

Vooral voor Van Duin fungeerde hij als onuitputtelijke ideeenbron. Voor alle situaties kende hij een sketch of mop, die met een luttele aanpassing geschikt kon worden gemaakt. Publiciteit voor zichzelf ging hij uit de weg; zijn plaats was voortaan buiten beeld, zei hij.