Honderd miljoen voor kunst

ROTTERDAM, 24 NOV.

De Nederlandse regering heeft door “een meevaller' honderd miljoen gulden beschikbaar kunnen stellen voor een Nationaal Aankoopfonds voor kunst. Dat heeft staatssecretaris Rick van der Ploeg van cultuur gisteren bekendgemaakt.

Dit fonds, jarenlang door de Nederlandse musea bepleit, is bestemd voor het verwerven van museale aanwinsten en van objecten die vallen onder de Wet tot Behoud van Cultuurbezit, voorwerpen die om hun cultuur-historische waarde het land niet mogen verlaten. De Mondriaan Stichting in Amsterdam zal het fonds beheren.De Nederlandse museumwereld heeft “blij' op de komst van het fonds gereageerd, maar is ontevreden over de vijf tot acht miljoen gulden die zo'n bedrag jaarlijks aan rente oplevert. “Van de staatssecretaris heb ik begrepen dat alle musea van de pot mogen genieten. Als dat zo is wordt de spoeling wel erg dun', aldus Ronald de Leeuw, directeur van het Rijksmuseum in Amsterdam. Het feit dat het fonds ook voor aankopen in het kader van de Wet voor Cultuurbehoud wordt aangesproken zou in sommige jaren kunnen betekenen dat er niets overblijft voor de musea, vreest De Leeuw. KUNSTFONDS: pagina 11