Eis 9 maanden ex-CID'er

DEN HAAG, 24 NOV. “Ik heb absoluut geen meineed gepleegd, mevrouw.' Het was slechts een van de schaarse opmerkingen gericht aan de rechters van de rechtbank in Den Haag, die maandag viel op te tekenen uit de mond van K. Langendoen, de van meineed verdachte ex-chef van de Haarlemse Criminele Inlichtingendienst (CID).

De inmiddels ontslagen CID'er beriep zich verder inhoudelijk op zijn recht tot zwijgen, dit tot groot ongenoegen van de officier van justitie die geen enkele waarde hechtte aan zijn woorden. De aanklager is ervan overtuigd dat de voormalig CID'er ten koste van alles de waarheid wil verbloemen om zichzelf te beschermen. In de ogen van justitie heeft Langendoen samen met zijn voormalig partner J. van Vondel meineed gepleegd voor de commissie-Van Traa, de parlementaire enquetecommissie opsporingsmethoden. De twee worden voor een belangrijk deel verantwoordelijk geacht voor het ontstaan van de IRT-affaire, door de zeer vergaande opsporingsmethoden die ze gebruikten. Van Vondel is inmiddels tot zes maanden cel veroordeeld voor meineed en voor het beinvloeden en bedreigen van de in deze zaak zogenoemde getuige Sapman. De zaak wordt dinsdag voortgezet.(ANP)