Docters van Leeuwen wordt voorzitter STE

AMSTERDAM, 24 NOV. Mr. A.W.H. Docters van Leeuwen wordt de nieuwe voorzitter van de Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE), de onafhankelijke toezichthouder op het beurswezen. De voormalig voorzitter van het college van procureurs-generaal wordt met ingang van volgend jaar bestuurslid van de STE. Per 1 juni neemt hij de voorzittershamer van jhr.mr. F.J. Loudon over.

Minister Zalm (Financien) maakte deze verrassende benoeming gisteren in Brussel bekend. De STE gaf gelijktijdig in Amsterdam een persconferentie.

Docters van Leeuwen raakte in januari in conflict met de toenmalige minister van Justitie, zijn partijgenoot W. Sorgdrager (D66). Zij verweet haar `super-pg' gebrek aan loyaliteit aan de politieke leiding in de kwestie van de in opspraak gekomen Leeuwarder procureur-generaal D. Steenhuis. Docters meldde zich ziek en hem werd na enkele weken de wacht aangezegd.

Toen duidelijk werd dat Docters niet zou terugkeren bij het openbaar ministerie polste Loudon hem via een headhuntersbureau voor een functie bij de STE. Docters van Leeuwen had op dat moment twee door de regering aangeboden functies afgewezen. Welke dat waren wilde hij gisteren niet zeggen.

Loudon en Docters van Leeuwen zeggen dat minister Zalm niet heeft bemiddeld voor de aanstelling. Loudon: “Het was helemaal ons plannetje. Wij wisten dat hij werkloos was en prachtig paste in ons profiel van de toekomstige voorzitter.' Docters van Leeuwen: “Ik zocht een baan met voldoende dynamiek, wilde alleen werken voor een publieke zaak en verlangde een functie met internationaal karakter.'

Docters liet weten dat met de aanstelling de beroepszaak tegen zijn ontslag als procureur-generaal van de baan is. “Ik heb mijn advocaat opdracht gegeven tot een schikking met Justitie te komen'. Hij zei twee eerdere aanbiedingen van de overheid te hebben afgewezen. De Tweede Kamer heeft instemmend gereageerd op de benoeming. De top van het openbaar ministerie beschouwt de aanstelling als een blijk van erkenning van Docters van Leeuwens grote persoonlijke en organisatorische bekwaamheden.