CHRISTIAN MCBRIDE

Amper zesentwintig jaar oud en nu al prijkt zijn naam op meer dan honderd cd's. De populaire studio- en sessiemuzikant Christian McBride, door sommigen al voorzichtig getipt als opvolger van baslegende Charles Mingus is het toonbeeld van flexibiliteit en veelzijdigheid. A family affair de derde cd waarop hij als bandleider optreedt, onderstreept dit nog eens. Terwijl zijn diepe, ronde geluid op de eerste twee opnames voornamelijk te horen was binnen een traditioneel hard bop-repertoire, is zijn nieuwste werk een lappendeken van funk, r & b en soul. Dit keer geen jazz-standards van Wayne Shorter of Ornette Coleman maar materiaal van Earth, Wind and Fire, Stevie Wonder en Kool and the Gang.

Het gospelachtergrondkoortje in het openingsnummer `I'm coming home' zet de toon voor de rest van de cd. Gezellig ouderwets klinkende Wurlitzer piano's, funky ritmes en bijdragen van r & b vocalisten Will Downing en Vesta dragen er aan bij dat de door George Duke (o.a. Frank Zappa en Cannonball Adderley) geproduceerde plaat lekker in het gehoor ligt en een breed publiek zal aanspreken. Het is allemaal iets te glad en gelikt wat niet in de laatste instantie te wijten is aan het feit dat McBride zijn akoustische bas op een aantal nummers heeft vervangen door een elektrische. Hoewel McBride's poging aan de jazz-puristische dwangbuis te ontkomen het aanmoedigen waard is, levert het in dit geval een technisch perfecte maar muzikaal zielloze plaat op. Hoe de muziek live klinkt, is donderdag te horen als McBride optreedt in het Amsterdamse BIMhuis.

Christian McBride: A Family Affair (Verve 557 554-2)

    • Edo Dijksterhuis