Beursstemming slaat om

AMSTERDAM, 24 NOV. De koersen op de Amsterdamse effectenbeurs hebben vanochtend de stijgende lijn van de afgelopen dagen niet kunnen vasthouden. Kort na opening steeg de toonaangevende AEX-index nog 11 punten. Na een uur sloeg de stemming om. Rond het middaguur noteerde de belangrijke AEX-index een verlies van 9,55 punten 1121,30 punten. De dollar bleef stabiel op 1,92 gulden. Na het gisteren gevestigde record van de Dow Jones-index op Wall Street leken alle Europese beurzen zich op te maken voor nieuwe koersstijgingen. Die euforie was echter gauw vervlogen.

Onder de Amsterdamse hoofdfondsen was het beweeglijke aandeel Baan vandaag weer eens gevraagd. De veelgeplaagde automatiseerder noteerde 26,60 gulden, een winst van 3,5 procent. Ook de koers van KLM leek ongevoelig voor het omgeslagen sentiment. Berichten over honderden miljoenen besparing dankzij de alliantie met Alitalia stuwden het aandeel met 1,70 op naar 55,30 gulden.

Ook Akzo Nobel, gisteren al sterk gestegen, behoorde tot de winnaars. Het chemieconcern noteerde een vooruitgang van zeven dubbeltjes op 82,20 gulden. Boskalis, dat gisteren een eerste order in Argentinie in de wacht sleepte tijdens een bezoek van premier Kok, zag zijn koers op de lokale markt met 2,40 stijgen naar 30,40 gulden.

Het aandeel Philips maakt een moeilijke periode door. In de haussestemming van de afgelopen dagen kon het elektronicaconcern al niet goed meekomen, en vanochtend was het aandeel met een teruggang van 3,70 op 130,80 gulden de grootste verliezer onder de hoofdfondsen.

Bij de financiele waarden viel Aegon opnieuw uit de toon. Het verzekeringsconcern verloor 3,30 gulden op 192,50. Branchegenoot Fortis steeg tachtig cent op 132,90 gulden, terwijl ING en ABN Amro redelijk stabiel bleven met koersen van respectievelijk 114,30 gulden en 40,50 gulden.