Akkoord met Belgie over EK voetbal 2000

BRUSSEL, 24 NOV. Nederland en Belgie hebben afspraken gemaakt om rellen te voorkomen tijdens het Europees voetbalkampioenschap in 2000 dat zij samen organiseren. Dat zijn de Nederlandse minister van Binnenlandse Zaken, Peper, en zijn Belgische collega, Van den Bossche, gisteren in Leuven overeengekomen. Zo willen zij dat maximaal twee kaartjes per persoon worden verkocht, die ook op naam moeten staan. Om verkoop op de zwarte markt te ontmoedigen, zullen de kaartjes pas vijf weken voor het begin van Euro-2000 beschikbaar zijn. Als kaartjes worden doorverkocht blijft de verantwoordelijkheid bij de persoon die ze gekocht heeft.

De beide ministers kondigden ook een aantal veiligheidsmaatregelen aan, zoals een verdrag over politiesamenwerking waardoor het ene land het andere kan vragen om steun op zijn grondgebied, bijvoorbeeld bij het begeleiden van supporters.

Overwogen wordt voorts het Verdrag van Schengen tijdelijk op te schorten. Dit Europese verdrag over het slechten van de onderlinge grenscontroles kan tijdelijk worden opgeschort als de binnenlandse veiligheid dit vereist. “Als we bepaalde groepen supporters niet willen, moeten we die ook aan de grens kunnen tegenhouden', aldus Van den Bossche.

De afspraken tussen de twee ministers werden gemaakt tegen de achtergrond van de problemen bij de kaartverkoop tijdens het wereldkampioenschap voetbal deze zomer in Frankrijk. “We willen alles buitengewoon goed voorbereiden, vooraf', aldus minister Peper. “Want onderschat het niet: een EK is hetzelfde als een WK, met dat verschil dat het hele toernooi zich afspeelt tussen steden die maximaal tweehonderd driehonderd kilometer van elkaar verwijderd zijn.'

Met de Europese voetbalbond UEFA moet wel nog een en ander worden besproken, hoewel er officieel “geen majeure elementen' zijn waarover moet worden onderhandeld.