Actiegroep keert zich tegen fusie Twentse steden

HENGELO, 24 NOV. De vorming van Twentestad, een fusie tussen Enschede Hengelo en Borne, is onnodig en slecht voor de gemeente Hengelo. Dat is de mening van het gisteren opgerichte actiecomite Hengelo tegen Twentestad. Volgens het actiecomite moet Hengelo zelfstandig blijven.

Het is de hoogste tijd voor actie, zo zei woordvoerder J. Mekelenkamp vanochtend tijdens een persbijeenkomst in het stadhuis van Hengelo. Hij denkt aan een massale briefkaartenactie, waarop de inwoners van Hengelo kunnen aangeven dat ze tegen Twentestad zijn. De briefkaarten zullen aan de Tweede Kamer worden aangeboden op het moment dat daar het besluit over de vorming van Twentestad wordt genomen, naar verwachting in het voorjaar. Er zijn in de stad al billboards geplaatst met de tekst `Samenwerken, ja. Twentestad, nee.'

Het idee voor een actiecomite werd geboren toen minister Peper (Binnenlandse Zaken) zich tijdens een bezoek aan de regio liet ontvallen dat hij de herindelingsplannen van de provincie zonder nadere toetsing ter goedkeuring naar de Tweede Kamer wil sturen. De provincie Overijssel is initiator en groot voorstander van de vorming van Twentestad, dat met 245.000 inwoners een belangrijkere rol in Europa zou kunnen spelen. Ook Enschede is voorstander. De gemeenteraad van Hengelo heeft zich al eerder unaniem tegen verklaard. Een onderzoek onder de bevolking, vorig jaar, maakte duidelijk dat een overgrote meerderheid van Hengelo eveneens tegenstander is.

Volgens Mekelenkamp zijn er voldoende argumenten tegen de vorming van een nieuwe stad. Zo is Hengelo op het moment financieel zeer gezond, en is het maar de vraag of dat straks zo zal blijven. Een grotere gemeente zou daarnaast een groter - en kostbaarder - ambtenarenapparaat vergen. Dat, aldus Mekelenkamp, leidt tot meer bureaucratie en meer afstand tot de burger. Tenslotte vreest het actiecomite voor hogere gmeentelijke belastingen en tarieven, die op dit moment in Hengelo “gematigd' zijn. Omdat er met Enschede en Borne “aanzienlijke verschillen' bestaan, zouden de tarieven in Hengelo na de komst van Twentestad fors omhoog moeten.