Aanslag op tweede man Irak mislukt; Lijfwachten gewond

BAGDAD, 24 NOV. Izzat Ibrahim, de plaatsvervanger van de Iraakse leider Saddam Hussein, is zondag ontsnapt aan een moordaanslag. Ibrahim zelf bleef ongedeerd, maar enkele lijfwachten en omstanders raakten gewond.

Dat heeft de Iraakse televisie gisteravond bekendgemaakt. De mislukte aanslag op Ibrahim, met twee granaten, had plaats in het Zuid-Iraakse Karbala, een voor shi'itische moslims heilige stad, waar de rechterhand van Saddam namens hem een religieuze ceremonie bijwoonde. Er zijn formeel nog geen verdachten, maar het is algemeen bekend dat de oppositionele krachten, die het bewind van de Iraakse leider omver willen werpen, onder andere vanuit Karbala opereren.

De aanslag op Ibrahim had plaats een dag voor een bijeenkomst van de Iraakse oppositie, gisteren in Londen. Deze had tot doel het ernstig verdeelde verzet tegen Saddam op een lijn te krijgen. Het Amerikaanse Congres zegde onlangs bijna 200 miljoen gulden noodhulp toe aan de Iraakse oppositie.

Ibrahim is een machtig man binnen de politieke elitie in Irak en is als vice-voorzitter van de Revolutionaire Raad de plaatsvervangend bevelhebber over de strijdkrachten. Hij geldt als zeer loyaal jegens Saddam en zou geen persoonlijke ambities koesteren, een van de belangrijkste redenen dat hij nog niet door de Iraakse leider aan de kant is gezet. Ibrahim komt uit Midden-Irak, de thuisbasis van veel sunnitische getrouwen van de Iraakse leider.

Intussen heeft Irak gisteren opnieuw een brief gestuurd ditmaal aan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, waarin het volhoudt voldoende openheid van zaken te hebben gegeven aan UNSCOM, de speciale VN-commissie die toezicht houdt op de ontwapening van Irak. Volgens Bagdad heeft het land voldaan aan de verzoeken van UNSCOM. De resterende twaalf documenten waarom UNSCOM vraagt betreffen volgens Tareq Aziz, de Iraaks vice-premier, reeds behandelde zaken, waar niet meer op terug gekomen behoeft te worden. (AP, Reuters)