Zapman

Daar gaan we weer. Iemand heeft iets gevoeld op een sportveld en wat vragen we na afloop? Waar kwam die emotie vandaan?

De aangesprokene zit in de studio van het Sportjournaal, afgelopen donderdag. Hij heeft een gebroken neus. Met zijn vingers is ook iets aan de hand, ze kronkelen een beetje. Deze man is een rugbyspeler. Die breken wel eens iets, rugbyspelers. Soms groeit het niet helemaal recht aan. Piepen is er niet bij, rugby is een harde sport. Als je gevoelig bent kun je beter gaan golfen.

Toch hebben we net een filmpje gezien waarin diezelfde man onbedaarlijk op het rugbyveld stond te huilen. De Engelsen hadden zijn ploeg met grote cijfers ingemaakt. Met 110-0. Het laatste fluitsignaal had nog niet geklonken of hij schoot vol. Nu zit hij in de studio om tekst en uitleg te geven. Wat was de vraag ook alweer?

Waar kwam die emotie vandaan?

Dat wist iedereen die het filmpje had gezien natuurlijk allang. 110-0 levensgroot op dat scorebord. Toch die vraag stellen. Voor de debielen onder ons? Of wilde het Sportjournaal zelf nog even nagenieten? Eindelijk weer een huilende man gescoord. Stel je voor dat hij in de studio nog een keer volschiet, dat zou helemaal mooi zijn. Huilen is voor de publieke zenders wat harde porno voor de commerciele is. Het dichtstbijzijnde taboe.

“Ik heb het er nog steeds moeilijk mee', antwoordt de rugbyspeler. De camera begint al in te zoomen, maar het blijft verder droog. De interviewer gooit het over een andere boeg.

Jullie zagen eruit als voetballers.

Dat moet je tegen een rugbyspeler zeggen. Dat is net zoiets als tegen een voetballer zeggen dat hij er uitziet als een balletdanser. Maar de tranen blijven weg. Goed, dan de laatste vraag:

Hoe was het na afloop van de wedstrijd in de kleedkamer?

Daar bleek flink wat te zijn afgesnotterd.

Van de tweeendertig spelers hadden vijftien het te kwaad gekregen. Dat is met de geinterviewde meegerekend - die buiten op het veld de tranen al de vrije loop had gelaten - de helft van het elftal. Allemaal grote kerels in tranen. Maar de camera's waren daar niet bij. Wat jammer nou dat we dat hebben moeten missen.

    • Hans Aarsman