VS bezorgd over wapenprogramma van Noord-Korea

TOKIO, 23 NOV. De Amerikaanse president Clinton heeft Noord-Korea gewaarschuwd niet verder te gaan met de ontwikkeling en verspreiding van massavernietigingswapens, maar steunt tevens het Zuid-Koreaanse ontspanningsbeleid ten aanzien van het vijandige Noord-Korea.

President Clinton deed zijn uitspraken afgelopen zaterdag tijdens een driedaags bezoek aan Zuid-Korea. De Verenigde Staten zijn met name bezorgd over een ondergrondse installatie in Noord-Korea, waar men nucleaire activiteiten vermoedt. Noord-Korea weigerde afgelopen week een Amerikaanse delegatie toegang tot het complex. De Noord-Koreanen ontkennen elke beschuldiging en hebben geld geeist, mochten de VS per se het complex willen controleren. Noord-Korea heeft eerder levering van energie weten los te krijgen in ruil voor de belofte de ontwikkeling van nucleaire wapens stop te zetten.

Clinton sprak op een gezamenlijke persconferentie met zijn Zuid-Koreaanse ambtgenoot Kim Dae-jung, die een milde benadering kiest tegenover het communistische Noord-Korea. Kim zei over het ondergrondse complex dat er nog geen enkel bewijs is van gebruik voor nucleaire activiteiten. Zolang dat er niet is, moeten er ook geen maatregelen tegen het Noorden worden genomen want dat “brengt alleen maar schade aan het economische herstel dat wij proberen te ondersteunen'.

“Noord-Korea heeft twee gezichten', zei Kim Dae-jung zaterdag. Enerzijds is er de dreigende militaire grootmacht, anderzijds het land dat bereid is tot gesprekken over vreedzame oplossing van de spanning op het schiereiland. “Die positieve kant moeten we tot ontwikkeling brengen', aldus Kim. Daartoe probeert hij sinds zijn aantreden, begin dit jaar, het zogenoemde 'zonneschijn-beleid' in de praktijk te brengen. Precies tijdens het bezoek van Clinton waren er voor het eerst sinds de Koreaanse Oorlog (1950-'53) Zuid-Koreaanse toeristen in het Noorden. Deze nieuwe reismogelijkheid is deel van het ontspanningsbeleid.

Clinton sprak zijn steun uit voor het 'zonneschijn-beleid' van Kim Dae-jung, maar zei desondanks dat de VS absoluut toegang tot het ondergrondse complex eisen. Ook zijn aan Amerikaanse kant zorgen gerezen over de bouw in Noord-Korea van twee nieuwe lanceerinstallaties voor de middellange afstandsraket Taepo Dong-1. Noord-Korea lanceerde eind augustus een raket van dit type voor een vlucht die over Japans grondgebied leidde, mogelijk in een poging een satelliet te lanceren. In tegenstelling tot Zuid-Korea is in Japan, vooral aan conservatieve kant veel ophef gemaakt over die lancering.

President Clinton zei dat de Verenigde Staten “pogingen van Noord-Korea om nucleaire wapens raketten of andere massavernietigingswapens te verspreiden niet zullen tolereren'.

Ondanks Amerikaanse protesten exporteert het armlastige Noord-Korea raketten naar landen als Syrie, Libie en Pakistan. De Amerikaanse irritatie ten spijt is er echter geen enkele formele hindernis voor deze export die de Noord-Koreanen buitenlandse deviezen oplevert.

    • Hans van der Lugt