Volleyballers fris en ongeslagen; Komende dagen bij WK in Japan cruciaal voor Nederlands team

HAMAMATSU, 23 NOV. Vier ploegen zijn vandaag bij het WK volleybal in Japan ongeslagen naar de volgende speelplaats, Hamamatsu, gereisd. Behalve Nederland, dat in het weekeinde de Verenigde Staten en China beide met 3-0 versloeg, zijn dat Italie, Joegoslavie en Rusland. In de komende drie dagen moeten ze onderling uitmaken welke twee landen er uit deze kwartfinalepoule om de medailles gaan spelen. “De echte wedstrijden gaan nu beginnen', zei aanvoerder Bas van de Goor gisteren.

Het enige verschil tussen de vier kanshebbers is het aantal sets tegen. Titelhouder Italie, gezien het getoonde spel in Chiba-Makuhari de favoriet, verloor in de vier pouleduels geen set, Joegoslavie en Nederland (tegen Oekraine) een en Rusland vier. Het ziet er naar uit dat twee van de drie wedstrijden moeten worden gewonnen om de kruisfinales te bereiken. Bondscoach Toon Gerbrands verwacht dat de fysieke gesteldheid van de ploegen na een slopende eerste anderhalve week een cruciale rol gaat spelen. “Wat dat betreft ziet het er voor ons gunstig uit. Mijn spelers lopen nog als een stel frisse kerels rond.'

Gerbrands heeft wel een speler minder tot zijn beschikking. Albert Cristina vloog zaterdag terug naar huis in verband met de aanstaande geboorte van zijn eerste kind. Hij was geen basisspeler, maar kon op het midden soms nuttig invallen. Aangezien zijn vriendin, ex-international Aafke Hament, tijdens het WK was uitgerekend, was er altijd een kans dat Cristina vroegtijdig zou moeten vertrekken. Gerbrands wilde dat risico nemen. Cristina zal nu alleen nog naar Japan terugkeren in het geval van ziekte of een blessure van Bas of Mike van de Goor, de twee middenspelers in de basisopstelling.

Cristina zag, wachtend op het vertrek van zijn vliegtuig, zaterdag vanaf de tribune zijn ploeggenoten nog tegen Verenigde Staten spelen. Nederland begon heel slecht, kwam met liefst 10-2 achter maar wist de set nog op knappe wijze uit het vuur te slepen (15-12). De twee volgende sets leverden daarna minder problemen op (15-6 en 15-11). Gerbrands sprak van een cruciale zege. Voor de bondscoach was het ook al een bijzondere dag omdat bij de tegenstander Doug Beal op de bank zat.

Hij is een grote naam in het volleybal en leidde de Amerikanen in 1984 en '88 naar olympisch goud. Gerbrands volgde vroeger cursussen van Beal. De veteraan was na de nederlaag zeer complimenteus over de ploeg van zijn voormalige leerling. De Amerikaan noemde Nederland in sommige opzichten zelfs sterker dan bij de Olympische Spelen van Atlanta, waar de ploeg van Gerbrands twee jaar geleden goud won.

Gisteren won Nederland zijn laatste wedstrijd in Chiba-Makuhari met overmacht van China. In de eerste twee sets denderde Oranje over de tegenstander heen (15-5 en 15-3), alleen in de laatste set konden de Chinezen wat meer punten maken (15-8). In de eerste ronde had Nederland twee uur en twintig minuten nodig gehad om China te verslaan, nu slechts vijf kwartier.