TUSSEN DE SCHERMEN

Met een vader als tandarts en een moeder als kunstenares ontkom je er bijna niet aan. Rogier Samuels (26) speelde als kleine jongen al met de make-up van zijn moeder en het afdrukmateriaal van zijn vader. Special make-up-artist Samuels werkte recentelijk voor de film Otje maar heeft aan vele andere producties meegewerkt. “Het leukste vond ik het een trol te maken voor een kinderserie. Via verschillende spannende metamorfoses veranderde die in een mens.' Begin januari vertrekt Samuels naar Nieuw Zeeland om mee te werken aan de verfilming van In de Ban van de Ring, het meesterwerk van Tolkien.

De Nieuw-Zeelandse regisseur Peter Jackson, ondermeer van Heavenly Creatures, heeft een budget van 130 miljoen Amerikaanse dollar voor het verfilmen van de drie dikke delen van het boek uitgetrokken. Dat is weinig, en daarom zocht Jackson handige mensen zoals Rogier die met slimmigheidjes mooie resultaten behalen. Met veertig andere deskundigen gaat Samuels twee jaar hobbits, tovenaars, dwergen, elfen en allerlei soorten monsters maken. In het boek is zelfs een bos geen gewoon bos. Alles moet worden gemaakt. Zoals de antiheld Gollem. Samuels boetseert Gollem als een voorstudie (foto). “Hij zit straks met een vis in zijn hand. Het is een kleinmodel van plasticine, een klei op oliebasis die niet hard wordt. Het boek beschrijft Gollem als spinachtig. Daarom krijgt hij lange, dunne armen en benen. Tolkien is behoorlijk gedetailleerd maar ik wil proberen mijn eigen visie ervan te maken.'

(Foto NRC Handelsblad, Maurice Boyer)