Turkije wil geen wapens Italie meer; Wegens kwestie-Ocalan

ANKARA, 23 NOV. Turkije heeft de druk op Italie opgevoerd om de leider van de Koerdische Arbeiders Partij (PKK), Abdullah Ocalan, uit te leveren door Italiaanse bedrijven uit te sluiten van aanbestedingen op defensiegebied.

“We zullen geen enkele Italiaanse firma meer uitnodigen om onze defensie-industrie en het leger te versterken', aldus dit weekeinde de Turkse minister van Defensie, Ismet Sezgin. Het Turkse staatsbedrijf voor wapens had eerder al laten weten de aankoop van wapens en munitie uit Italie, met een jaarwaarde van 300 miljoen dollar, stop te zetten. Na de uitspraak van de minister van Defensie is duidelijk dat bijvoorbeeld het Italiaanse Agusta de eventuele order voor de verkoop van 145 gevechtshelikopters aan Turkije, ter waarde van 3,5 miljard dollar wel kan vergeten.

Ankara tekent vandaag bovendien beroep aan bij het Hof van Appel in Rome, dat vrijdag het Turkse internationale arrestatiebevel tegen Ocalan nietig verklaarde omdat in Turkije nog steeds de doodstraf van kracht is. Ankara eist dat Rome Ocalan uiteindelijk aan Turkije uitlevert, maar volgens de Italiaanse wet kan dat slechts als Turkije de doodstraf opheft. Alhoewel hiertoe vanuit de regering pogingen worden ondernomen, wordt zo'n stap door grote delen van de Turkse bevolking als een concessie gezien aan Ocalan. De PKK-leider wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van ruim 30.000 mensen in de afgelopen 15 jaar in de guerrilla-oorlog in het zuidoosten van het land.

De positie van de Turkse minderheidsregering is bijzonder wankel. Naar verwachting stemt een meerderheid van het parlement woensdag in met een motie van wantrouwen vanuit de oppositie om premier Mesut Yilmaz naar huis te sturen in verband met de betrokkenheid van zijn regering bij corruptieschandalen.

Het afgelopen weekeinde werd opnieuw op grote schaal in tal van steden in Turkije geprotesteerd tegen de behandeling van Ocalan in Italie.

Ook de boycot van Italiaanse producten vindt steeds meer weerklank. De vereniging van kruideniers, met 155.000 leden besloot om alle Italiaanse waren van de schappen te halen.

Een Koerdische sympathisant van Ocalan is in Turkse detentie overleden aan de verwondingen die hij had opgelopen tijdens gevechten met Turkse omstanders tijdens zijn arrestatie.