Treinstakingen in Europa

BRUSSEL, 23 NOV. In alle landen van de Europese Unie wordt vandaag actie gevoerd tegen plannen van de Europese Commissie voor gedeeltelijke liberalisering van de spoorwegen. In Belgie, Frankrijk, Luxemburg Griekenland, Spanje en Portugal wordt vandaag gestaakt bij het spoor. In de overige landen worden aan de reizigers pamfletten uitgedeeld.

De actievoerders vrezen dat de plannen van de Commissie voor gedeeltelijke liberalisering zullen leiden tot minder banen en minder veiligheid. Volgens Europees Commissaris Neil Kinnock (Transport) komt de actie te vroeg. De voorstellen voor liberalisering zouden pas volgend jaar worden besproken. In eerste instantie gaat het om een liberalisering van vijf procent van het vrachtverkeer per spoor. Na tien jaar zou een kwart van het vrachtverkeer geliberaliseerd moeten zijn. Volgens de Commissaris moet de liberalisering juist leiden tot een betere concurrentiepositie van het spoor.

In Belgie werd gisteravond om tien uur al het treinverkeer stil gelegd. In Spanje en Griekenland wordt sinds afgelopen nacht gestaakt. In Luxemburg en Portugal zijn werkonderbrekingen van twee uur gepland. In Frankrijk reed slechts een op de drie treinen. De Thalys, die via Brussel naar Amsterdam en Keulen gaat, heeft helemaal niet gereden. De Eurostar naar Londen is volgens de dienstregeling vertrokken, evenals de hogesnelheidslijn Parijs-Lille.

De christelijke en socialistische vakbonden in Belgie staan achter de staking, de liberale en onafhankelijke bonden steunen de actie niet. De directie van de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS keurt de staking niet goed, maar zegt net als de bonden te vrezen dat liberalisering kan leiden tot concurrentievervalsing als nieuwe spoorwegmaatschappijen zich niet hoeven te houden aan dezelfde voorwaarden als de NMBS.

De staking eindigt vanavond tien uur.