Opinie

    • Youp van ’t Hek

Supporter

Is draaikonten ook een sport? In mijn ogen is Joop van der Reijden de absolute nummer 1, wereldkampioen draaikonten. Goede politicus dus echte CDA'er. Zag hem zich laatst in het leuke programma Kwestie van Kiezen van Jeroen Pauw uit een antwoord over onze kroonprins en Samaranch zweten. Krom lullen wat recht is en andersom. De perfecte christendemocraat, eentje van de oude stempel, mooi mistlamptype een schitter-Aantjes.

Nummer twee (met stip) hoorde ik afgelopen week op de radio. Wie het is? Jan Gaasterland, de grote Arenabaas. Het ging over grasmat nummer 8 die op dit moment moet aanslaan om woensdag te fungeren als een goede ondergrond voor een belangrijk Champions-Leaguepotje. En Jan mocht aan PR doen. Wat PR is? Betaald liegen! Maar dan wel met humor. Jan heeft zeker humor. Hij legde uit dat zeven matten in twee jaar tijd volstrekt normaal is, in Arnhem wordt het veld vaker gewisseld dan bij ons in Amerika is matjewisselen volkomen normaal, enzovoort. Heerlijk was het. Hij klonk zonnig, ik zag zijn snorharen door de radio heen glimmen en ik weet zeker dat hij 's avonds tevreden thuis is gekomen... Heerlijk!

Ben ook bang dat velen hem geloven en inmiddels geestelijk zo murw zijn dat ze zeven matten in twee jaar niet raar vinden. Goede PR dus.

Maar het is dramatisch. Wij, trouwe, doordeweekse ziekenfondssupporters zien onze club letterlijk en figuurlijk modderen. We schreeuwen om graskwaliteit in een stadion van meer dan tweehonderd miljoen en horen dat de lichtsterkte en de windcirculatie tegenvallen. Hallo Delft: wat leren ze bij jullie???? Berekenen we bij zo'n duur project na afloop of denken we van tevoren na? De Arena is nog maar voor 1 sport geschikt en dat is draaikonten, niets anders dan draaikonten. Heerlijk.

Ondertussen mag de huidige mat 8 twee weken liggen en dan wordt het stadion Winter Wonderland. Er wordt een sprookje gebouwd. Ik vrees kitsch. Almere romantiekt. En daarna? Mat nummer 9 en 10 en 11? Als ik tachtig word, heb ik nog 126 matten tegoed. Heerlijk. 126 matten! Liggen we weer voor op De Kuip. Die hebben er maar twee in 61 jaar. We winnen dus weer. Heerlijk. Nog honderdzesentwintig grasmatten en dan mag ik dood.

    • Youp van ’t Hek