Springsteen

Komende maart zal hij worden bijgezet in de Rock 'n' Roll Hall Of Fame en net op tijd doet Bruce Springsteen weer eens van zich spreken met een 4 cd-box, gevuld met 66 songs waarvan er 56 nooit eerder als officiele opname zijn uitgebracht. Tracks heet de box, die de periode beslaat vanaf 1972 - Springsteens allereerste opnames voor platenmaatschappij Columbia - tot en met de overgebleven songs van de studio-sessies voor zijn laatste cd The Story of Tom Joad (1995). Te oordelen naar de kwaliteit van de nummers kan Springsteen, net als Prince, nog wel even voort met alleen al het uitbrengen van de restnummers van oude cd's.

De cd's zijn chronologisch geordend. Zo bevat de eerste overblijfselen uit de jaren dat hij zijn eerste vier lp's opnam, en verrast de laatste met restjes uit de Tom Joad-periode. Al zijn de meeste liedjes nooit eerder te horen geweest, toch lopen ze duidelijk parallel aan Springsteens ontwikkeling zoals die bekend is van zijn platen.

Zo begint hij als troubadour (prachtig sober op vooral de eerste nummers van de eerste cd), ontpopt hij zich tot de gespierde zanger met voorliefde voor met ronkende saxofoon en stampende drums ondersteunde meezingers zoals we hem kennen uit de jaren tachtig - om de laatste tijd weer meer te neigen naar de simpelere vertellingen. Veel van de nummers op Tracks (zoals Restless Nights, It's Hard To Be A Saint In The City, Bishop Danced) zijn zo typisch 'Springsteen', dat ze onmiddelijk vertrouwd klinken. In een aantal gevallen wil dat zeggen dat de nummers sjabloonachtig klinken: een meppende drummer, flink wat echo op Springsteens stem, een bataljon klagelijke achtergrondzangers en een nieuwe meezinger was klaar.

Waardevol zijn vooral de langzame liedjes en de door atmosferischer instrumentatie gekleurde composities waar er gelukkig ook een heleboel van te vinden zijn op Tracks. En dan te bedenken dat Springsteen nog een complete hiphop-cd heeft klaarliggen uit 1994, en een country-cd uit 1995.

Bruce Springsteen. Tracks (Columbia 492605)

    • Hester Carvalho