Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. De minister van Binnenlandse Zaken Bram Peper over de maatregelen die zinloos geweld op straat moeten tegengaan. Verder aandacht voor de AWBZ die echtparen met partners in verpleeghuizen dwingt te scheiden omdat zij anders van circa 200 gulden per maand moeten zien rond te komen. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Reportage over mensensmokkel vanuit Afghanistan naar Nederland waarvoor tienduizend gulden moet worden betaald. Door deze smokkel blijven echte vluchtelingen in Pakistaanse opvangkampen achter. Ned.1, 20.25-20.58u.

Nova. Aandacht voor het bezoek van koningin Beatrix aanstaande woensdag aan Moskou en de ziekte van president Jeltsin. Verder een reportage uit Indonesie waar tussen moslims en christenen een ware godsdienstoorlog is uitgebroken. Ned.3, 22.33-23.05u.

DOCUMENTAIRES

Kwesties. Over een school in Brussel waar probleemjongeren zichzelf nogal wat privileges hebben toegekend en leraren en leerlingen terroriseren. Ze komen opdagen wanneer ze dat zelf willen, bekladden muren, steken kastjes in brand. Hoe vernietigend kan een hoge concentratie probleemjongeren voor een school zijn? Belg.2, 21.20-22.05u.

The Monica Lewinsky Story. BBC-documentaire die een portret geeft van de ex-stagiaire van het Witte Huis, Monica Lewinsky. Voor haar zette de Amerikaanse president Bill Clinton zijn loopbaan op het spel. Clinton wacht de impeachment procedure af die werd ingezet nadat hij een relatie met haar aanging. In het programma nog nooit eerder getoonde foto's en homevideo's die het leven van Lewinksy nauwgezet volgen. Gesprekken met naaste vrienden, de buren die haar zagen opgroeien, haar High School-vrienden en collega-stagiaires. SBS6, 21.45-22.30u.

Maurice De Wilde: Vergelding en repressie. Documentaireserie over aanslagen en repressie tijdens en na WO II in Belgie. Vlak na de oorlog stonden de magistraten onder zware druk van het verzet, dat vergelding wilde voor de zware verliezen die het had geleden. Bovendien was er de haat en wrok van een groot deel van de Belgische bevolking om de geleden ellende en onderdrukking. Belg.2 22.35-0.20u.

Westeinde. Eerste aflevering van een driedelige documentaireserie over een Haags ziekenhuis gemaakt door Ireen van Ditshuijzen. Met als ondertitel: Dilemma's in een ziekenhuis. Ned.1 22.53-23.49u.

Panorama. De Britse detailhandel beweert de beste service en kwaliteit te leveren van heel Europa. De vraag is of de consument niet te veel betaalt voor de toenemende invloed van de detailhandel. BBC1, 23.00-23.40u.

INTERVIEWS

Het Elfde Uur.Te gast zijn: schrijver Maarten 't Hart; zeiler Henk de Velde en ex-zendingspiloot Jan Zwart. Ned.2, 22.10-23.00u.

Nieuwe Maandag. Onder meer een gesprek met de Nederlandse entertainer Herman van Veen die volgende maand in Antwerpen en Hasselt op zal treden. Ook aandacht in het programma voor de dochter van zanger Wil Tura, model Sandy Blackaert en acteur George Clooney over zijn rol in de film Out of Sight. Belg.1 21.45-22.35u.

AMUSEMENT

Onder de hamer. In deze derde aflevering van de achtdelige serie over loven en bieden in veilinghuizen gaat het over het veilen en taxeren van bedrijven die vrijwillig of gedwongen afstand doen van hun inboedels. Ned.2, 19.25-19.57u.

MUZIEK

Beat Route. De Engelse pianist en poppresentator Jools Holland bezoekt in deze slotaflevering Boedapest. Hij ontmoet onder anderen de saxofonist Michael Dresch en de musicus Bob Cohen.

Ned.3 21.28-22.00u.

Het Uur van de Wolf: ... maar ik was een meisje. Over de lesbische celliste Frieda Belinfante (1904-1995). Zie Film-Vooraf. Ned.3, 23.23-0.23u.

FILM

. The Hunt/De Jacht (Niek Koppen 1997, Nederland). Documentaire over de vossenjacht in Engeland, die niet alleen het wrede maar ook het schone van deze sport van de upper class laat zien en daardoor een pijnlijk genuanceerd portret en visuele sensatie wordt. Regisseur Koppen toont zowel de vos die door de honden uiteengereten wordt als het winterse landschap dat door de rennende paarden en honden in beweging wordt gezet. Ned.3, 20.25-21.28u.

Death of an Angel (Petru Popescu, 1985, VS). Obscure reli-thriller over strijd tussen priester en sekte in Mexico. Met Bonnie Bedelia en Nick Mancuso. RTL5, 20.30-22.15u., met reclame.

Heart and Souls (Ron Underwood, 1993, VS). Lichtgewicht fantasie doet nogal omslachtig zijn plot uit de doeken. In faillissementen gespecialiseerde yuppie Robert Downey jr. kampt met liefst vier ontevreden beschermengelen. Ook met Charles Grodin. RTL4, 21.00-23.00u., onderbroken door reclame.

Twelve Monkeys (Terry Gilliam, 1995, VS). Regisseur van Brazil wil andermaal epateren met een lawaaiige, bizarre toekomstvisie waarin het decor de grootste rol speelt. In op Chris Markers La Jetee geinspireerd verhaal is Bruce Willis een in zijn jeugd getraumatiseerde tijdreiziger die aard en herkomst moet onderzoeken van de virusziekte waaraan in 1996 het grootste deel van de wereldbevolking bezweken is. Duitsl.2 22.15-0.20u., nagesynchroniseerd.

Captain Apache (Alexander Singer 1970, Engeland). Routine-thriller met Lee Van Cleef als Indiaanse legerofficier die een moordenaar opspoort. BBC1, 2.00-3.35u.

Rich Kids (Robert M. Young, 1979, VS). Door Robert Altman geproduceerde sympathieke, kleine komedie over kalverliefde tussen tieners wier gefortuneerde ouders 'in echtscheiding liggen'. Morgen, Duitsl.1 10.25-12.00u., nagesynchr.