Rene Ruitenberg wint primeur op natuurijs

ROTTERDAM, 23 NOV. Na twee nachtvorstjes had de Drentse ijsvereniging Nieuw-Amsterdam/Veenoord opnieuw de primeur. Op de speedwaybaan van Veenoord werd gisterochtend voor het eerst deze winter een marathonwedstrijd op natuurijs verreden.

De complimenten waren voor de ijsmeesters, de hoofdprijs ging naar Rene Ruitenberg. De schaatser uit Elburg won de sprint van een kopgoep van zeven man. Ruud Borst en Erik Hulzebosch werden tweede en derde.

Nooit eerder hoefden de schaatsen zo vroeg voor het natuurijs te worden geslepen. Eigenlijk kwam de wedstrijd erg ongelegen. Temeer omdat er het afgelopen weekeinde twee KNSB-marathons op de kalender stonden.

“Natuurijs moet je koesteren. Hier trainen we voor. Dit is het echte werk', zei winnaar Ruitenberg. “Vandaag was het slechts een uurtje rammen en raggen. Daar wordt je niet moe van.' Ruitenberg paste zelfs zijn trainingsprogramma aan toen hij van de weersvoorspellingen hoorde. “Het hoeft maar even te vriezen en het is in Veenoord raak. Iedereen wil deze klassieker winnen. De aantrekkingskracht van pers, publiek en schaatsers op deze wedstrijd is onvoorstelbaar groot. Dat maakt het zo aantrekkelijk', zei Ruitenberg.

Massaal (48 A-rijders, 28 B-rijders en veteranen) vielen de schaatsers de organisatoren in Veenoord om de hals. Behalve veel publiciteit viel er ook veel geld te verdienen. Rene Ruitenberg, in 1992 ook al winnaar, kreeg ongeveer eentiende uit de prijzenpot van 10.000 gulden.

Opvallend was de aanwezigheid van Erben Wennemars. Het lid van de sprintkernploeg ging gelijk na het startschot op jacht naar de eerste premie. “Dat deed ik vroeger als junior ook altijd. Maar vandaag moest ik die inspanning wel bekopen. Vooral toen ik later in de race gaatjes moest dichtrijden. Ik blokkeerde helemaal. Toch heb ik een half uur meegereden. Ik heb respect voor de marathonschaatsers. Geen gezeur, man-tegen-man. Na mijn langebaanloopbaan kies ik zeker voor de marathon.'

Bij de marathons op het kunstijs tiranniseert de Amerikaan KC Boutiette dit seizoen het peloton met een ijzingwekkend tempo. De 28-jarige Amerikaan behaalde gisteren in Eindhoven zijn vijfde zege. Een dag eerder had hij de marathon in Amsteredam op zijn naam geschreven. Hij reed in het weekeinde behalve de twee marathons op kunstijs ook de natuurijswedstrijd in Veenoord en de wereldbekerwedstrijd op de 1.500 meter in Heerenveen.

Boutiettes vriendin Jennifer Rodriquez won gisteren in Eindhoven bij de vrouwen. De Amerikaanse had nog nooit een race over vijftig ronden geschaatst. Rodriques toonde zich de snelste in de massasprint. Klassementsleidster Klasina Seinstra finishte als tweede.

Pagina 21 dominee