PvdA-leden zoeken nieuwe voorzitter

DEN HAAG, 23 NOV. De PvdA maakt zich op voor een strijd om het voorzitterschap. De afdeling Groningen heeft het Tweede-Kamerlid Bert Middel kandidaat gesteld. In Amsterdam overwegen de oprichters van het jongerennetwerk Niet Nix, Lennart Booy en Erik van Bruggen, een kandidatuur.

De potentiele kandidaten orienteren zich momenteel in de partij over hun kansen. Begin december moeten gegadigden officieel laten weten of zij een kandidatuur aanvaarden. Het congres van de PvdA kiest februari volgend jaar de nieuwe voorzitter.

In de PvdA klinkt een roep om een vertegenwoordiger van de jonge generatie. “Het zou goed zijn als jonge enthousiaste mensen de kans krijgen om partijvoorzitter te worden', zegt Tweede-Kamerlid J. van Nieuwenhoven in Vlugschrift, de fax-krant van de PvdA. “Ik wil een jonge voorzitter die zich fulltime met zijn taak bezighoudt', zegt A.J. Dunning, voorzitter van de kandidaatstellingscommissie voor de Tweede Kamer in hetzelfde blad. “Het moet geen oude bestuurder zijn die zijn sporen al heeft verdiend maar een energiek persoon van hoogstens veertig jaar oud', zegt Europarlementarier en oud-partijsecretaris W. van Velzen in Vlugschrift.

De Amsterdammers Booy en Van Bruggen zijn oprichters van de alternatieve jongerenbeweging Niet Nix, die al langer streeft naar vernieuwing van de PvdA. Middel is tien jaar Tweede-Kamerlid en afkomstig uit Groningen, waar hij op 21-jarige leeftijd voorzitter werd van de plaatselijke afdeling. In '86 leidde hij een commissie die een ingrijpende organisatorische vernieuwing van de partij voorstelde.

Middel heeft aangekondigd dat hij zijn Kamerlidmaatschap opgeeft als hij voorzitter wordt. Hij vindt dat een nieuwe voorzitter de sociaal-democratische uitgangspunten van de PvdA “op een eigentijdse manier' vorm moet geven en dat de PvdA weer leidinggevend moet worden in het maatschappelijke debat.