Premier Ahern voorspelt 'een Ierland'

BELFAST, 23 NOV. De Ierse premier Bertie Ahern heeft zich de woede op de hals gehaald van Noord-Ierse protestanten door in een vraaggesprek met de Ierse radio te voorspellen dat nog tijdens zijn leven Noord-Ierland en de Ierse republiek verenigd zullen worden. Volgens de 47-jarige premier zal dat echter niet de eerste “10 tot 15 jaar' gebeuren.

Een dag eerder benadrukte de Ierse premier de noodzaak dat de IRA het verboden Ierse Republikeinse Leger, ontwapent. Het uitblijven van die ontwapening belemmert de voortgang van het vredesproces. Gisteren hebben zich in Noord-Ierland twee gewelddadige incidenten voorgedaan met een mogelijk sectarische achtergrond. In Lurgan schoot de politie met rubberkogels op katholieke sporters die woedend waren over de evacuatie van hun sportclub na een bommelding. Niemand raakte gewond. In het katholieke dorp Crossmaglen moesten een legerpatrouille en politiemensen met helikopters worden ontzet, nadat ze waren ingesloten door 25 mensen die zojuist een bar hadden verlaten. (AP, AFP)