Philips saneert in Stadskanaal

STADSKANAAL, 23 NOV. Philips verplaatst de productie van de afdeling diodes naar de Filipijnen. De productie hier is verliesgevend. Door deze verplaatsing verdwijnen er in de vestiging in Stadskanaal 218 van de 1100 banen.

De directie verwacht gedwongen ontslagen van het vaste personeel te kunnen voorkomen. De bonden onderkennen de noodzaak van ingrijpen, maar zetten vraagtekens bij de omvang en het tempo van de reorganisatie.

Philips stelt dat door teruglopende vraag uit Azie er een wereldwijde overacapaciteit is ontstaan die de prijs van diodes voor zwakstroomcircuits onder druk zet. De productie in Stadskanaal is veel te duur geworden. Er zou een verlies van zo'n 13 miljoen gulden geleden worden. Het concern wijst er op dat alle concurrenten al in Azie zitten.

In 1991 verplaatste Philips al een deel van de assemblage naar de Filipijnen. Philips wil 17 miljoen gulden in Stadskanaal investeren om diodes te ontwikkelen en te maken voor midden- en hoogspaningstoepassingen. De hele operatie moet in 2000 klaar zijn.

Door tijdelijke contracten niet te verlengen, natuurlijk verloop vertrekregelingen en hulp bij het vinden van een nieuwe baan denkt Philips dat de reorganisatie zonder gedwongen ontslag kan.

FNV Bondgenoten ergert zich aan het gemak waarmee Philips omgaat met het tijdelijk personeel. CNV Metaal en elektro wil dat ook deze groep onder een sociaal plan komt te vallen. (ANP)