Op ijsvloer in Waalwijk telt voor Ajax slechts resultaat

WAALWIJK, 23 NOV. De omstandigheden waren gisteravond perfect voor een schaatsmarathon op natuurijs, maar in het vrieskoude Waalwijk stond wel degelijk een voetbalwedstrijd op het programma. Niet alleen het barre decor dwong Ajax-coach Morten Olsen genoegen te nemen met een plichtmatige voorstelling van zijn elftal, dat de 1-0 zege op RKC al na acht minuten op zak had. Olsen bekommerde zich niet voor de eerste keer dit seizoen louter om het resultaat. Drie dagen voor de cruciale ontmoeting in de Champions League met Croatia Zagreb maalde de Deense trainer niet om de grauwe verpakking van zijn produkt.

In het onzichtbare schaakspel met het Ajax-bestuur om zijn contract te verlengen, is Olsen tot menige concessie bereid. In zijn beleid kan dan ook weinig consistentie worden ontdekt. Na het hartstochtelijke straatgevecht met PSV had Olsen zijn ploeg gisteren weer op vier plaatsen gewijzigd en in zeker drie gevallen riepen die ingrepen vraagtekens op. Tot twee weken geleden was centrumspits Brutil Hose een van de veelbesproken talenten bij Ajax die dreigden weg te kwijnen in de schaduw van buitenlandse aankopen. In het duel met PSV dwong de 19-jarige aanvaller uit Curacao doelman Waterreus tot een vervroegde aftocht en tegen RKC begon Hose zelfs in de basis.

In korte tijd heeft de spits van het tweede elftal zijn concurrent Benedict ('Benni') McCarthy naar de reservebank verwezen. Bovendien vraagt de gefrustreerde Gerald Sibon zich wanhopig af waarom Ajax hem dit seizoen niet naar Vitesse heeft laten vertrekken. Is Olsen bezweken onder de roep om meer doorstroming van talent uit eigen kweek? Zolang eerste keus Shota Arveladze vanwege een knieblessure niet inzetbaar is, staat Hose in de nieuwe hierarchie voorlopig boven Sibon en McCarthy. “Brutil is balvaster dan Benni en daarom heb ik op dit spiegelgladde veld voor hem gekozen', legde Olsen uit. Hose onderstreepte die stelling als perfecte aangever in het drieluik met Dani en Blind dat tot het enige Ajax-doelpunt leidde.

Veel heeft het petekind van de familie van oud-Ajacied Michael Reiziger - vader Reiziger ontfermde zich over Brutil Hose toen hij als jochie van 12 naar Nederland kwam - nog niet te melden over zijn opvallende progressie bij Ajax. Maar Olsen kan hem mooi gebruiken als schild tegen de felle kritiek dat hij geen oog zou hebben voor de zegeningen van de eigen jeugd.

“Ik heb altijd beweerd dat ik jeugspelers zou opstellen als de tijd daar rijp voor was'. Die zinsnede zal een belangrijke passage worden in zijn sollicitatiebrief.

Olsen worstelt echter nog meer met de positie en de status van Georgi Kinkladze; de duurste aankoop aller tijden (17 miljoen gulden) van Ajax die ook tegen RKC moest spelen op een plaats waar hij geen rendement heeft. Vorige week begon Hoekstra nog als linksbuiten tegen PSV. Gisteravond ploeterde 'Kinky' in een rol waarin ook Michael Laudrup de naar Arsenal vertrokken Marc Overmars niet kon doen vergeten. Olsen is nog immer op zoek naar een kloon van de sneltrein op de linkerflank in de wetenschap dat Kinkladze alleen een positie als schaduwspits ambieert. Geforceerd prees Olsen de onopvallende bijdrage van Kinkladze tegen RKC om kapitaalvernietiging te voorkomen. Maar de landgenoot van Arveladze lijkt al definitief te zijn mislukt bij Ajax.

In de verdediging schuift Olsen driftig met pionnen om zowel Blind als Frank de Boer in hun laatste seizoen bij Ajax in hun waarde te laten. De zieke Sunday Oliseh maakte de weg vrij voor een rentree van verdediger Kofi Mensah. Dat ging ten koste van Arno Splinter, die nog wel tegen PSV speelde. In de wedstrijd tegen RKC vormden Blind en Frank de Boer het centrum van de defensie tot Olsen in de 56ste minuut linksback Tom Sier vanwege een opspelende hamstring liet inrukken.

De wissel met de Poolse allrounder Andrzej Rudy leidde tot geirriteerde reacties bij Blind en Frank de Boer. In feite leek Frankmet opzet te zwerven tussen het hart en de linkerflank van de verdediging als een stil protest tegen de warrige strategie van Olsen. Was het toeval dat de coach afgelopen week in het weekblad Voetbal International nog eens had benadrukt dat de broertjes De Boer hem tijdens hun rebellie ernstig hadden beledigd door zijn 'Duitse' voetbalvisie ter discussie te stellen?

Op hun beurt moeten Frank en Ronald de Boer zielloze vertoningen als tegen RKC voor ogen hebben gehad, toen zij aanstuurden op een breuk met Ajax omdat zij het in Nederland wel hadden gezien. Frank acteerde blijheid na een veredeld partijtje zaalvoetbal. Ronald vertolkte het onbehagen bij de meeste toeschouwers. “Niemand zit bij een temperatuur onder nul te wachten op dit soort wedstrijden. Ik vroeg me af waarom we moesten spelen.' Niet om het publiek te vermaken, want het enige hartverwarmende tafereel vond tijdens de rust plaats, toen een Waalwijker ten overstaan van het publiek zijn vriendin ten huwelijk vroeg.

Ajax bracht zichzelf gisteren tegen RKC onnodig in problemen door het enorme veldoverwicht slechts in een doelpunt uit te drukken. Al na acht minuten scoorde aanvoerder Blind na een pass van de jonge spits Hose. In die fase vreesde RKC-coach Martin Jol een afgang voor zijn ploeg, die na de komst van Dordrecht-spits Hoogendorp ook de terugkeer van FC Utrecht-verdediger Nascimento begroette. Onder leiding van de uitblinkende schaduwspits Echteld en linksback Van Wanrooy bleef RKC in het spoor van Ajax, dat fraaie kansen vermorste. In de 39ste minuut schoot RKC-verdediger Cornelisse de bal op de lat van zijn eigen doel, toen hij Ronald de Boer het scoren wilde beletten. Wamberto had het duel in de 62ste minuut moeten belissen toen doelman Van Dijk de bal losliet na een schot van Dani. Voor een leeg doel faalde hij. “Op dit veld speelden we niet voor een schoonheidsprijs', zei Ajax-coach Morten Olsen. “Alleen

de punten telden.'

    • Robèrt Misset