'Nog geen militaire actie tegen Irak'; Na afwijzen eis UNSCOM

NEW YORK/ BAGDAD, 23 NOV. Het is te vroeg om te praten over een aanval op Irak omdat dat land door de VN-wapencommissie UNSCOM opgeeiste documenten niet wil overdragen. Dat heeft UNSCOM-chef Butler gisteren gezegd.

“Dat (Iraks) nalatigheden van de laatste paar dagen ten aanzien van documenten automatisch zouden leiden tot een soort dwangmaatregel, is een beetje overdreven', aldus Butler in een vraaggesprek met de Amerikaanse televisiemaatschappij CNN. Ook president Clinton reageerde, vanuit Zuid-Korea, vooralsnog voorzichtig. Hij waarschuwde voor een overtrokken reactie voor de feiten duidelijk zijn vastgesteld. Een invloedrijke Amerikaanse senator, de Republikein Richard Lugar, had eerder gezegd dat “we beter goed voorbereid kunnen zijn op de militaire aanval', tenzij Irak de eisen van UNSCOM volledig inwilligt. De Veiligheidsraad van de VN zal de nieuwe problemen met Irak vanavond bespreken; Bagdad heeft toegezegd vandaag nog een formele reactie aan de Raad te zullen doen toekomen.

Irak ontsnapte een week geleden aan een Amerikaanse luchtaanval wegens het stopzetten van alle samenwerking met UNSCOM, door op letterlijk het laatste moment weer totale medewerking te beloven. Afgelopen vrijdag echter wees Bagdad een verzoek van Butler om grote hoeveelheden documenten over zijn (vroegere) bewapeningsprogramma's grotendeels af.

Butler zei gisteren dat de documenten erg belangrijk zijn om vast te stellen “welke wapens ze hadden en waar die nu zijn'. Maar Irak brandmerkte Butlers eis als “provocerend'. Gisteren liet minister van Buitenlandse Zaken Saeed al-Sahhaf weten dat al meer dan twee miljoen documenten zijn overhandigd aan UNSCOM en dat de nieuwe eis onderdeel was van een “woeste' Amerikaans-Britse campagne om de achteneenhalf jaar oude sancties tegen Irak in stand te houden. Vice-premier Tariq Aziz beschuldigde Butler ervan hetzij een voorwendsel te creeren om een Amerikaanse aanval te rechtvaardigen, hetzij een alomvattende bespreking door de Veiligheidsraad van de stand van Iraks ontwapening te dwarsbomen. (Reuters, AFP, AP)