Nederlaag voor premier Tsjechie

PRAAG, 23 NOV. Bij verkiezingen voor 27 zetels van de Tsjechische Senaat hebben de regerende sociaal-democraten van premier Milos Zeman een zware nederlaag geleden. Ze veroverden slechts drie van de 27 zetels. Ook de tweede grote partij van Tsjechie, de Burger-Bemocraten van Zemans voorganger Vaclav Klaus, deden het slecht. Hun vielen negen zetels toe. De verkiezingen werden gewonnen door een ad hoc coalitie van vier kleine centrum-rechtse en rechtse partijen. Ze kregen dertien van de 27 zetels. De communisten kregen er twee.

De verkiezingen worden gezien als een eerste graadmeter voor de populariteit van de sinds juni regerende sociaal-democraten en voor het controversiele akkoord dat zij met de partij van Klaus hebben gesloten. In dat akkoord beloven de Burger-Democraten geen motie van wantrouwen tegen de sociaal-democraten in te dienen. Toen zijn nederlaag gisteren duidelijk werd, zei Zeman: “De Senaatsverkiezingen hebben de politici, inclusief mijzelf, een gezonde schrik bezorgd. En dat is goed omdat die dwingt tot betere prestaties'. (Reuters)