MOZART

Mozart: The complete piano sonatas door Klara Wurtz. Kruidvat.

Na de Beethoven-box met 40 cd's voor 99 gulden, verbaast de drogisterijketen Kruidvat opnieuw met een box van vijf cd's met de achttien Pianosonates van Mozart gespeeld door Klara Wurtz. Prijs: f 12,95, zo'n zeventig cent per sonate. De 33-jarige Klara Wurtz, geboren in Boedapest maar tegenwoordig woonachtig in Amsterdam, nam de sonates deze zomer op in de Utrechtse Maria Minorkerk. De opname is van een aangename ruimtelijkheid waarin het heldere toucher van Wurtz optimaal tot zijn recht komt. Op de Steinway-vleugel prefereert zij over het algemeen de vloeiende lijn, is terughoudend met dynamische en dramatische contrasten en heeft duidelijk een persoonlijke kijk op de Mozart-sonates een visie waarin bijvoorbeeld voor voorslagen niet altijd plaats is.

In Wurtz' opvatting staat niet zozeer de evolutionaire ontwikkeling voorop die de sonates binnen enkele jaren doormaken, maar wordt op luchtige wijze steeds weer het galante karakter onderstreept. Misschien niet de meest diepzinnige benadering, maar de box is uitstekend om er vijf uur aangenaam mee te passeren.

    • Emile Wennekes