Mogelijk 50 doden op O-Timor door leger

JAKARTA, 23 NOV. Ruim duizend studenten hebben vandaag het gebouw van het regionale parlement in de Oost-Timorese hoofdstad Dili bezet uit protest tegen grootschalig legeroptreden op het eiland.

Volgens nog onbevestigde berichten zouden bij militaire acties in de districten Same en Alas, zo'n honderd kilometer ten zuiden van Dili veertig tot vijftig burgers om het leven zijn gekomen. Als reactie op de berichten uit Oost-Timor zegde de voormalige koloniale mogendheid Portugal een gepland overleg af met Indonesie en de Verenigde Naties (VN) in New York. VN-secretaris generaal Kofi Anan kondigde vervolgens een onderzoek aan naar de recente gebeurtenissen op Oost-Timor.

De militaire acties in de voorbije weken zouden een reactie zijn op operaties van het gewapende verzet op Oost-Timor (Falentil), dat eerder drie inlichtingen-officieren doodde en negen militairen ontvoerde. De studenten eisten vandaag totale terugtrekking van de Indonesische troepen uit de voormalige Portugese kolonie.

Eerder heeft de geestelijk leider van Oost-Timor, bisschop Belo, verklaard dat tussen de dertig en veertig mensen waren gedood bij een reeks confrontaties tussen het Indonesische leger en onafhankelijkheidsstrijders.

Een woordvoerder van het Indonesische ministerie van Buitenlandse Zaken ontkende vandaag de verklaring van Belo: “Volgens ons is het niet waar wat de bisschop beweert. Hij baseert zich op onduidelijke bronnen.' Een adviseur van de Indonesische president Habibie, Mario Carrascalao, die voorheen gouverneur was van Oost-Timor, heeft echter tegenover het Portugese persbureau Lusa gezegd dat zeker 44 burgers zijn gedood bij het legeroptreden.

Indonesische troepen vielen Oost-Timor eind 1975 binnen en het gebied werd het jaar daarop ingelijfd als provincie van Indonesie, een maatregel die nooit is erkend door de Verenigde Naties. De gesprekken over de toekomst van Oost-Timor kregen een impuls door het aantreden van president Habibie in mei.

Hij zei een zekere autonomie voor Oost-Timor te overwegen. De afgelopen tijd zijn daarover gesprekken op gang gekomen tussen Indonesie, Portugal en de Verenigde Naties. Ook deze week zou in New York opnieuw worden gesproken, maar Portugal heeft deze gespreksronde nu afgeblazen na de jongste berichten over het optreden van de Indonesische strijdkrachten.

Afgelopen zomer kondigde Jakarta aan dat het aantal militairen op Oost-Timor geleidelijk zou worden verminderd. Maar in het geheim zouden inmiddels nieuwe troepen zijn gestuurd.