Mediastilte

Patijndorp. Die bijnaam heeft Amsterdam te danken aan het vertrek van de internationale nieuwszender CNN van de kabel. Al meteen nadat CNN in september op zwart ging omdat het weigerde het 'disproportionele' doorgeeftarief van kabelexploitant A2000 te betalen (725.000 gulden per jaar), ontving de burgemeester een alarmbrief van de Kamer van Koophandel. Een hotelkamer zonder CNN is voor Amerikaanse multinationals reden genoeg om voortaan liever in Frankfurt zaken te doen.

Omdat het Amsterdamse gemeentebestuur nog steeds niet in staat is gebleken de verschraling van het televisieaanbod in de hoofdstad tegen te gaan, bekijkt een aantal grote Amsterdamse bedrijven nu in alle stilte de mogelijkheid om gezamenlijk de rekening van CNN aan A2000 te betalen.

Is CNN voor de kerst weer op de kabel? Mediawethouder Jikkie van der Giessen (D66) beloofde het de Amsterdammers op de lokale televisiezender AT5 in het politieke praatprogramma 'Duivels', waarin presentator Felix Rottenberg als een mastino zijn gasten aanvalt. “Als het aan mij ligt is CNN voor de kerst weer terug', had Van der Giessen gezegd. “Dus u zorgt daarvoor?' beet Rottenberg zich in haar vast. Ja dat beloofde ze. Maar de wethouder kon helemaal niets beloven, zo gaf ze later weer op AT5 toe. Ze was die avond bezweken onder het gewicht van Rottenberg, vertelde ze in alle eerlijkheid. Sorry, kan gebeuren. Arme Van der Giessen. Aan haar vorige portefeuille (Zorg), toen ze de stralende moeder van alle Amsterdamse junks, prostituees en homo's kon zijn, had ze duidelijk meer plezier. Democratisch als ze is, had ze nog wel zin gehad in 'Het Grote Mediadebat'. Dat was de schaamlap die het college in september ophield, toen het niet was gelukt een compromis te bereiken over de doorgifte van CNN. Amsterdammers zouden de gelegenheid krijgen zich uit te spreken over toekomstige televisie- en radioaanbod. De resultaten van dit mediadebat zouden worden betrokken in de besprekingen met A2000 “ten behoeve van een optimalisering van uitvoering van het contract op het gebied van het basispakket'

Dat was september. Inmiddels is geen Amsterdammer nog door de gemeente naar zijn mening gevraagd.

Nou goed, de PvdA hield vorige week een debatje waar anderhalve man en een paardenkop op afkwamen, maar van de kant van de gemeente bleef het stil. Wethouder Van der Giessen gaat graag in debat met de Amsterdammers, maar het college kan het maar niet eens worden over 'de reikwijdte' van zo'n debat.

Van der Giessen is bereid het contract ter discussie te stellen dat de gemeente destijds sloot bij de verkoop van het kabelnet aan A2000. Toen werd afgesproken dat de tarieven voor de abonnees niet zouden stijgen en dat het basispakket uit 26 televisie- en 39 radiozenders zou bestaan. Maar met name de PvdA-wethouders willen niet weten van het openbreken van het contract. Zij zijn bang dat alleen al het organiseren van een debat de indruk kan wekken dat de gemeente het kabelprobleem kan oplossen. En dat moet dus te allen tijde voorkomen worden. Vandaar de mediastilte.

A2000 intussen zingt het contract graag uit tot het jaar 2005. Vorige week hoorden de commerciele radiozenders dat ook zij van de kabel verdwijnen als ze blijven weigeren het doorgeeftarief van zeventien cent per abonnee te betalen. Wat betreft tv: als steeds meer zenders uit het basispakket stappen, raakt de consument vanzelf geinteresseerd in de decoder die het kabelbedrijf zo graag in de huiskamers van de abonnees wil plaatsen. En er is nog een andere optie: SBS6-directeur Fons van Westerloo maakte bekend dat de grote Nederlandse commerciele zenders bereid zijn uit het basispakket te stappen en achter een zogenoemd 'filter' te gaan zitten. In het basispakket komen dan alleen de nationale en internationale publieke omroepen. Amsterdammers die daar genoegen mee nemen, kunnen dan zo'n filter laten plaatsen en betalen minder. Inmiddels is Van der Giessen de enige Amsterdamse wethouder die nog is aangesloten op CNN. Op haar boerderijtje in Veere staat sinds de zomer een schotel.

    • Monique Snoeijen