Jol reikt PSV helpende hand tegen Utrecht; Ruime zege Feyenoord

EINDHOVEN, 23 NOV. Op cynische toon constateerde FC Utrecht-trainer Mark Wotte dat scheidsrechter Dick Jol de voetballers van PSV gisteren bevrijdde van hun frustraties over de arbitrage. Eindelijk viel een fel omstreden beslissing van het arbitrale trio eens in het voordeel uit van de Brabanders, al mocht Utrecht zich terecht beklagen over de strafschop die het restant van het duel tot een formaliteit maakte. Zo werd ook een klinkende 5-0 zege voor PSV overschaduwd door een hevig dispuut over een scheidsrechterlijke dwaling.

De door Feyenoord uitgeleende voorstopper Bernard Schuiteman beleefde gisteren een tragisch debuut in de verdediging van FC Utrecht, dat David Nascimento naar RKC had laten vertrekken. In de 44ste minuut speelde Schuiteman de bal veel te zacht terug op zijn doelman Frank Kooiman waarna hij de doorgebroken Ruud van Nistelrooy naar de grond trok. Op de rode kaart van arbiter Jol viel niets af te dingen. Maar de overtreding van Schuiteman had wel degelijk buiten het strafschopgebied plaatsgevonden en niet binnen het zestienmeter-gebied, zoals grensrechter Van Veluwen veronderstelde. Van Nistelrooy zorgde koeltjes voor een beslissende 2-0 voorsprong.

Utrecht-middenvelder Alfons Groenendijk kwam pas tot bedaren nadat Jol hem een gele kaart had getoond. Zijn trainer Wotte sprak schamperend van een heilzame therapie. “PSV heeft de afgelopen weken zoveel ellende met scheidsrechters gehad dat Jol blijkbaar iets wilde goedmaken. Zijn blunder was net zo groot als die van Schuiteman.'

Aanvankelijk wees niets op een royale zege van PSV, dat derde doelman Wilburt Need foutloos zag optreden. Op het moeilijk bespeelbare veld dartelden de spelers van FC Utrecht in de openingsfase gretig door de defensie van PSV, waarin Xavier op het laatste moment de geblesseerde Van der Weerden had vervangen. Wekelijks gooit de behendige spits Mols bij Utrecht paarlen voor de zwijnen en ook gisteren was hij een eenzaam lichtpunt in een modaal elftal. Met een fraaie kopbal na een vrije trap van Nilis maakte Xavier na 22 minuten een einde aan het Utrechtse overwicht. Jol deed de rest, waarna Fuchs, weer van Nistelrooy en invaller De Bilde PSV aan de grootste overwinning van dit seizoen hielpen.

Net als PSV behaalde ook koploper Feyenoord een ruime overwinning. De Rotterdammers versloegen Cambuur met 4-0. Nadat Feyenoord een reeks kansen had gemist, werd de koploper in het zadel geholpen door een speler van de bezoekers. Spits Dijkhuizen passeerde vlak voor rust zijn eigen doelman. De 1-0 was niet de ruststand, want de bekritiseerde spits Cruz schoot nog raak voor Feyenoord. Diezelfde speler scoorde vlak voor tijd opnieuw, waarna Van Vossen in de slotminuut de eindstand op het bord bracht.

Roda JC besliste in Kerkrade het duel der subtoppers. Vitesse werd met 3-1 verslagen. De Deense middenvelder Nygaard scoorde twee keer voor Roda JC. Twente deklasseerde Willem II met 5-1. Topscorer Vennegoor of Hesselink maakte een doelpunt voor FC Twente en staat nu op negen treffers. Zijn collega, spits John Bosman, trof tweemaal doel.

NAC en Fortuna Sittard schoten niets op met het 1-1 gelijkspel. De Bredanaars blijven vlak boven de degradiestreep staan, terwijl Fortuna niet loskomt van de troosteloze zeventiende plaats. Linksback Mitrita van Heerenveen doelpuntte tweemaal in het duel bij Graafschap, waarvan een keer in eigen doel: 1-1. Sparta en AZ wisten in een matige wedstrijd niet tot scoren te komen.