INTERNATIONALE BEURZEN

LONDEN De effectenbeurs van Londen is vanochtend met 1,22 procent gestegen. De FTSE-100-index bereikte een niveau van 5787,10 punten. De koers van het grote industriele concern BTR steeg vanochtend met 26 procent na bekendmaking van plannen voor een fusie met Siebe, een automatiseerder van productieprocessen. De koers van Siebe steeg met 5,6 procent. In de gefuseerde miljardenonderneming krijgen de aandeelhouders van BTR een belang van 45 procent, die van Siebe de overige 55 procent. Guardian Royal Exchange steeg 11 procent nadat deze verzekeraar de beurs had gemeld vandaag met een verklaring te zullen komen. Handelaren verwachten dat het bedrijf zichzelf te koop zal aanbieden voor 350 pence per aandeel. De koers steeg met 33 pence naar 341 pence.

FRANKFURT Op der Finanzplatz stonden de financiele waarden in belangstelling van beleggers. Het gespreksonderwerp was de verwachte overname van de Amerikaanse zakenbank U.S. Bankers Trust door Deutsche Bank voor circa 9 miljard dollar. Deutsche Bank heeft er de afgelopen tijd geen geheim van gemaakt graag een grote zakenbank te willen overnemen. Het aandeel van de bankgigant steeg bijna 5 procent. In het kielzog van Deutsche Bank steeg de HypoVereinsbank (8 procent), Desdner Bank (4 procent) en Commerzbank (3 procent). De koersstijgingen waren net voldoende om de DAX-index door de 5000-puntengrens te laten breken. De Duitse beursgraadmeter stond halverwege de ochtend op 5007,91 punten. Daarmee was de index terug op het niveau van 9 september.

PARIJS Ook in de Franse hoofdstad voerden fusiegeruchten de koersen van de financiele waarden op. Societe Generale steeg 6 procent, BNP 4 procent. Verzekeraar AXA wordt gezien als een mogelijke koper van de Britse branchegenoot Guardian Royal Exchange. De koers van AXA klom 2,28 procent. France Telecom steeg 2,6 procent. De CAC-index ging 1,36 procent omhoog naar 3852,86 punten.

TOKIO De beurs in Tokio bleef dicht wegens een feestdag in Japan. De meeste andere effectenbeurzen in het Verre Oosten zagen de koersen stijgen onder invloed van de hogere waarden op Wall Street van vrijdag. In Hongkong sloot de Hang Seng-index met een winst van 281,17 punten (2,7 procent) op 10.514,53. Handelaren schreven dat toe aan de vrijdag verlaagde rente. Het was de tweede renteverlaging in een maand. De koer van Bank HSBC Holdings steeg vandaag 5,9 procent. De Hang Seng Bank klom 2,6 procent. Hoger sloten ook de beurzen in Singapore (2,15 procent) en de Filipijnen (4,37 procent).