INSTANTIE HERVORMT RUSSISCHE BANKEN

De Russische premier Primakov heeft per decreet een instantie in het leven geroepen die verantwoordelijk wordt voor de herstructurering van het bankwezen. De centrale bank krijgt er een belang van 49 procent in terwijl de resterende 51 procent in handen komt van het staatsfonds voor onroerend goed.

De centrale bank steekt ongeveer 40 miljard roebel (4,5 miljard gulden) in de instelling. Dat is niet veel, want de schattingen van het bedrag waarmee het bankwezen kan worden vlotgetrokken lopen op tot 150 miljard roebel (17 miljard gulden). De Russische autoriteiten gaan ervan uit dat van de 1.500 banken die het land telt, er 750 failliet zullen gaan.

Het kabinet-Primakov is er zaterdag niet in geslaagd overeenstemming te bereiken over de hoofdlijnen van de begroting voor 1999. (AFP)