HOREN, ZIEN EN DOEN

Het braden en trancheren van wild aan het been vereist kennis van zaken die niet iedereen in huis heeft. Met de feestdagen komt vooral het wildgebraad in zicht, zodat menigeen zich wellicht wat meer kennis van zaken in dezen toewenst.

Speciaal voor de liefhebbers organiseert restaurant La Rive van het Amstel Hotel op 25 november en 2 en 16 december a.s. een trancheerworkshop. Executive chef Robert Kranenborg zal de fijne kneepjes vertellen van het braden van wild aan het been, de verschillende trancheertechnieken zullen worden getoond en er wordt iets verteld over 'wild en wijn'. Deelnemers krijgen zelf ook een trancheermes in handen. De workshop 'horen, zien en doen' zal worden afgesloten door een lichte drie-gangen lunch waarbij de chef aanzit zodat er gelegenheid is tot het stellen van vragen. De kosten zijn inclusief de lunch ƒ175,-- per persoon. Reserveringen: 020-6226060, heer Vincke. En voor straks, wanneer al dat wild perfect gebraden en getrancheerd ter tafel komt, hierbij alvast een ovenschoteltje van zoete aardappelen. Het is traditioneel een van de vele bijgerechten van het Amerikaanse turkey dinner op Thanskgiving Day. Bereiding: Snijd de aardappels doormidden en kook ze in kokend en gezouten water gaar. Verwijder de schil en prak de aardappels fijn (of pureer ze in een roerzeef met middelfijne schijf). Roer eerst de boter door de warme aardappels en vervolgens eieren, ahornsiroop, pecannoten en eventueel nog wat room. Dat laatste is afhankelijk van de kwaliteit van de aardappels; de ene soort is bloemiger dan de andere en heeft derhalve meer absorptievermogen. Breng het lobbige mengsel op smaak met zout en royaal peper. Vet een ovenschaal met boter in, doe het aardappelmengsel hierin over en strijk het oppervlak glad. Tot zover eventueel de voorbereiding. Zet de schaal 20 minuten in een voorverwarmde oven en serveer direct.

    • Florine Boucher