HERBIE HANCOCK

Weinig musici in de jazz debuteerden zo succesvol als pianist Herbie Hancock in '62. De lp Takin' Off bevatte uitsluitend eigen stukken en met een daarvan, het zeer meezingbare Watermelon Man, haalde Mongo Santamaria de toptien. Vervolgens dongen velen naar Hancocks gunsten. Saxofonist Sonny Rollins vroeg hem voor enkele lp's, Miles Davis haalde hem in zijn tweede kwintet en bij Blue Note werd hij gaandeweg kind aan huis. Hij begeleidde voor de firma vele artiesten en maakte daarnaast in twee jaar vier eigen lp's met als beste ongetwijfeld Maiden Voyage.

Het kwintet op deze plaat was in feite dat van Miles Davis met Freddie Hubbard in diens plaats. Dat is te merken aan de muzikale sfeer; de aanstekelijke aardsheid van Takin' Off heeft plaats gemaakt voor een meer abstracte aanpak. Toch scoorde Hancock ook met deze lp: het titelstuk behoorde al snel tot het standaard jazzrepertoire.

De laatste lp's die hij voor Blue Note maakte, na een interval van bijna drie jaar verzopen in de aanrollende jazzrock-golf. Op Speak like a Child leidt hij een sextet met een blazerstrio bestaande uit bugel, bastrombone en altfluit. Het resultaat is een nieuw soort 'cool' die aan de muziek van Gil Evans doet denken. Op The Prisoner van voorjaar '69, Hancocks galgemaal bij Blue Note, leidt hij een nonet. De repetitietijd was daarop blijkbaar niet berekend want een dosis kunstgalm kan niet verhullen dat de ensembles soms duchtig rammelen.

Dat The Complete Blue Note Sixties Sessions afsluit met een funky stuk met twee gitaren, afkomstig van een afgekeurde session, is passend. Want dat was de kant die Herbie Hancock uit wilde gaan en de firma Blue Note blijkbaar niet in tegenstelling tot Warner Brothers dat al een vet contract klaar had liggen. De vierluik-boekbox bevat twaalf 'alternate versions', waarvan acht nooit eerder uitgebracht, plus vijf composities van en met Hancock gemaakt voor andere Blue Note lp's, o.a. van Wayne Shorter.

Herbie Hancock: The Complete Blue Note Sixties Sessions (Blue Note 6 cd-box B2BN 7243 4 95569 2 8). Distr. EMI.

    • Frans van Leeuwen