Files, vertragingen door kou en angst voor ijzel

ROTTERDAM, 23 NOV. De koude en angst voor gladheid hebben vanochtend gezorgd voor lange files op de wegen en vertragingen bij het treinverkeer.

De Wegenwacht had het twee keer zo druk als normaal. Om twaalf uur had de ANWB 2.600 pechmeldingen genoteerd. Onder de klachten waren lege accu's, bevroren sloten en kapotte radiatoren. De ANWB zette 250 hulpauto's in, veertig meer dan gewoonlijk.

Tegen half negen vanmorgen stonden er 46 files met een totale lengte van 210 kilometer. De langste stond op de A16 in de richting van Rotterdam, waar een pechgeval zorgde voor een file van 25 kilometer. Volgens een woordvoerder van de ANWB was het “behoorlijk druk'. “Er was niet echt sprake van gladheid, maar veel mensen gaan met het koude weer toch wat voorzichtiger rijden dan normaal'.

De Nederlandse Spoorwegen hadden tijdens de ochtendspits te maken met sein- en wisselstoringen. Hierdoor reden er tijdelijk geen intercity's tussen Amersfoort en Amsterdam/Schiphol. Ook het treinverkeer rond Arnhem, Dordrecht en Maastricht had te kampen met technische storingen. De vertragingen liepen op tot een uur.

In het weekeinde zijn zeven mensen omgekomen in het verkeer, vijf als gevolg van slippartijen.