FBI: misdaad in VS loopt terug

WASHINGTON, 23 NOV. Het aantal misdrijven in de Verenigde Staten is vorig jaar opnieuw scherp teruggelopen, zo blijkt uit de statistieken van de FBI. Met een daling van 3 procent over de hele linie ten opzichte van 1996 is de misdaad weer terug op het peil van 1974. Het aantal moorden en overvallen daalde het snelst: 8 procent. Daarna volgen autodiefstal (3 procent), inbraak, diefstal en fraude (2 procent) en mishandeling (1 procent).

Ook de misdaad onder minderjarigen liep terug, in weerwil van de vele publiciteit over schietpartijen op scholen: het aantal arrestaties van minderjarigen daalde met 4 procent, het aantal moorden met 16 procent. Criminologen verklaren de daling uit het afnemende aantal jongeren, de verminderde populariteit van crack-cocaine, de lange vrijheidsstraffen en het grote aantal gedetineerden in de VS. Zij wijzen ook op aggresief optreden van de politie in de grote steden. (Reuters)