Ex-chef CID vraagt aanhouden strafzaak

DEN HAAG, 23 NOV. K. Langendoen, de van meineed verdachte ex-chef van de Haarlemse criminele inlichtingendienst (CID), heeft de Haagse rechtbank opnieuw om aanhouding van zijn strafzaak gevraagd voor nader onderzoek. Langendoen staat terecht wegens het plegen van meineed voor de parlementaire enquetecommissie opsporingsmethoden in 1995.

Hij verklaarde destijds dat hij niets wist over geld dat hij samen met zijn CID-collega J. van Vondel aan een Belgische limonadeproducent 'Sapman', had gegeven. Deze kreeg enige miljoenen guldens om een front store op te zetten in Ecuador die had moeten worden gebruikt bij het organiseren van drugstransporten.

De ex-CID-chef wil uitstel om de volledige banden te kunnen afluisteren van gesprekken die de rijksrecherche in 1995 in het geheim opnam tussen Van Vondel en Sapman. Ook wil hij acht getuigen horen op de zitting.

In maart van dit jaar werd het proces tegen Langendoen ook al uitgesteld wegens ziekte van zijn advocaat. In juli werd het proces opnieuw vertraagd, omdat Langendoen met succes de rechtbank liet wraken. De Haagse strafkamer had namelijk eerder al zijn collega Van Vondel tot een half jaar celstraf veroordeeld wegens meineed en het bedreigen van Sapman, en zou daarom niet meer onpartijdig zijn.

Officier van justitie F. Slits noemde het nieuwe aanhoudingsverzoek van Langendoen “een poging zand in de machine te strooien'. Langendoen zit volgens het openbaar ministerie “willens en wetens aan te sturen op vertraging'. Omdat hij eerder met de dood is bedreigd, durft Sapman niet in Nederland te verschijnen.

De rechtbank zou later vandaag oordelen over het aanhoudingsverzoek.