Eltingh neemt afscheid in stijl met wereldtitel

HARTFORD, 23 NOV. Het werd een afscheid in stijl en voor de laatste keer demonstreerden de tennissers Jacco Eltingh en Paul Haarhuis hun suprematie in het dubbelspel. In drie sets (6-4, 6-2 en 7-5) veroverden de Nederlanders hun tweede wereldtitel en voltooide Eltingh zijn missie. “Het voelt aan als een scheiding', zei de 28-jarige Heerdenaar over de definitieve breuk met zijn vriend en dubbelpartner Haarhuis. “Toch ben ik ook opgelucht dat het voorbij is. Het is mooi geweest.'

De eenzijdige finale van de ATP Championships in Hartford tegen duo Mark Knowles en Daniel Nestor was het perfecte slot van een perfecte week en een perfect jaar. Negen van de dertien toernooien die de Nederlanders dit jaar speelden werden gewonnen, slechts vier partijen werden ingeleverd. In totaal schreef Eltingh met Haarhuis aan zijn zijde 39 titels op zijn naam. De laatste kreeg gisteravond gestalte in een halflege sporthal en Eltingh hield zijn emoties keurig in bedwang.

Alleen vader Jaap was getuige van het afscheid van zijn zoon. “Dit moest geen familie-uitje worden, ik wilde geen sentimenteel gedoe', vertelde Eltingh. “Paul en ik kwamen naar Hartford om vijf dagen te beuken. Om wereldkampioen te worden.' Ze bleven op en top topsporters tot en met de laatste dag. Eltingh gaat al op zijn 28ste met pensioen. De vier jaar oudere Haarhuis gaat nog gewoon door en heeft in de Amerikaan Patrick Galbraith een nieuwe partner gevonden. Eltingh kreeg begin 1996 last van een chronische knieblessure. “Ik wil later gewoon met mijn zoontje in de tuin kunnen voetballen.' Hij krijgt er tijd genoeg voor en de tuin is ook groot genoeg.

Eltingh verhuisde als eerste Nederlandse tennisser terug van Monte Carlo naar 'huis'. Hij trof een regeling met de belastingdienst en kocht een villa bij Epe, midden in de bossen. “Ik had ook boswachter kunnen worden', zei hij jaren geleden al. Nu heeft hij zijn eigen landgoed, met een oprijlaan zo lang als zijn erelijst. Het wordt tijd voor boodschappenlijstjes in plaats van erelijsten. Babysitten in plaats van bodyguards. Luiers omdoen in plaats van in de watten gelegd worden.

Voorlopig is hij even huisvader, lekker in de buurt bij vrouw Hellas en zijn begin september geboren zoon Lars.

“Maar echt tijd voor een jaartje niks is er niet. Want nu word ik nog gevraagd omdat ik bekend ben. Daar moet je van profiteren.' En dus heeft hij in zijn agenda al wat 'zakelijke afspraakjes' staan. Eltingh voelt wel wat voor een baan bij de televisie. Hij liep al stage bij Eurosport. “Maar ik wil niet al die toernooien langs reizen. Dan had ik net zo goed kunnen blijven tennissen.'

Voor zijn luxe hobby, de beursvloer krijgt hij wat meer tijd. “Sinds mijn zeventiende ben ik al geinteresseerd in opties', zei Eltingh. “Toen was het nog een spelletje nu is het serieuze business. Met mijn financiele BV ga ik zeker verder.' En hij begint een managementbureau in tenniszaken.

Ook bij de Association Tennis Professionals (ATP) zou Eltingh het nodige willen veranderen. “Het amateurisme bij die organisatie is stuitend.' Maar vrouw en kind gaan voor. Golf, de tuin, de bossen, de nieuwe hond. Op het verlanglijstje staan nog paarden en een koets. “Echt, over mij hoeft niemand zich zorgen te maken. Ik val niet in een zwart gat. Ik heb al de nodige banen aangeboden gekregen. Maar ik stap niet in iets van negen tot vijf. Doe alleen wat ik leuk vind.'

In Hartford vertrouwen zijn collega's het niet echt. “Hij stopt heus niet, het is gewoon een publiciteitsstunt', zei Todd Woodbridge. “Ik ben bang dat-ie terugkomt. Jacco is een aardige jongen, maar we zouden blij zijn als hij echt stopt. We hebben zoveel van hem verloren', grapte Knowles. “Ik heb gehoord dat hij als een echte Hollander tulpen gaat kweken', zei Leach. “Niemand gelooft het, niemand begrijpt het. Dat zegt genoeg over de oppervlakkigheid waarmee we met elkaar omgaan. Je vertelt elkaar geen persoonlijke dingen', zo reageerde Eltingh.

Afscheid als nummer een van de wereldranglijst, als wereldkampioen ook. “Mooier kan het toch niet? Dit is een einde om van te dromen. Zo stoppen geeft een beetje het idee van 'het laatste woord hebben'.' En dat had-ie graag. Altijd. “Het zou best kunnen dat Jacco spijt krijgt', zei Haarhuis. “Maar dat zullen we nooit weten. Hij zou het nooit toegeven.'