Deutsche Bank bijna rond over koop van Bankers Trust

ROTTERDAM, 23 NOV. De overname van de Amerikaanse Bankers Trust door Deutsche Bank is volgens de Angelsaksische media op een haar na rond. Mogelijk wordt vandaag bekendgemaakt dat de grootste Duitse bank 9 tot 9,5 miljard dollar voor Bankers Trust neertelt.

Een woordvoerder van Deutsche Bank wilde vanochtend geen commentaar geven op de berichtgeving in met name de Verenigde Staten. Gedurende het gehele weekeinde zou er tussen beide partijen zijn onderhandeld om de deal rond te maken. Door de aanhoudende geruchten is de koers van Bankers Trust de laatste dagen flink opgelopen, waardoor een overname steeds kostbaarder wordt.

Een maand geleden kwam de mogelijke combinatie voor het eerst in het nieuws. Sinds die tijd is de koers met een derde toegenomen. Wanneer Deutsche Bank daadwerkelijk 9,5 miljard dollar betaalt, betekent dat voor de aandeelhouders een premie van bijna 25 procent.

De nieuwe combinatie Deutsche Bank en Bankers Trust zou tot de grootste spelers in de financiele wereld gaan behoren. De twee banken beschikken samen over een balanstotaal van zo'n 1.600 miljard gulden. Daarmee worden de grootste Europese bank, de nieuwe Zwitserse combinatie UBS en het jonge financiele concern Citigroup (inclusief Travelers) uit Amerika, naar de kroon gestoken.

Het gebruikelijke boekenonderzoek bij een overname kan nog voor enige vertraging zorgen, zo verwachten insiders. Bankers Trust, zevende op de ranglijst van Amerikaanse banken, behaalde het derde kwartaal een verlies van bijna een half miljard dollar. De zakenbank heeft enkele klappen in Azie en Latijns-Amerika opgelopen en zij is verder betrokken bij de (kostbare) schuldsanering van de risicovolle investeringsmaatschappij Long Term Capital Management. Onlangs verklaarde Bankers Trust voor 875 miljoen aan kredieten bij de zogeheten hedge funds te hebben uitstaan. Deutsche Bank zal met name naar dit soort risico's willen kijken. Behalve als investment-bank (fusies, overnames beursintroducties) is Bankers Trust een van de grootste fondsbeheerders van de Verenigde Staten.

Ook als effectenbank behoort Bankers Trust tot de top vier.

De Duitse bankensector heeft zich, in tegenstelling tot de Nederlandse, lange tijd beperkt tot de thuismarkt. Deutsche Bank heeft tot nu toe tevergeefs geprobeerd om in de Verenigde Staten een sterke positie te krijgen, ondanks de koop tien jaar geleden van de Britse zakenbank Morgan Grenfell. De naam van de Britse zakenbank is inmiddels zo goed als verdwenen en de investeringsdochter kampt al geruime tijd met een leegloop van medewerkers.

De nieuwe combinatie kan voor andere Duitse banken een flinke impuls vormen om ook in Amerika actief te worden. Dresdner Bank heeft plannen om komende zomer een notering op Wall Street aan te vragen hetgeen de zoektocht naar een Amerikaanse zakenbank zou moeten vergemakkelijken.