Conflict over Pfrommer loopt hoog op; Trainer en Noorse bond blijven ruzien over coaching van Brigt Rykkje

HEERENVEEN, 23 NOV. Het is vier uur als Leen Pfrommer voor het sluitstuk van de tien kilometer een gat zoekt in boarding langs de Thialf-baan. De uitsparing lijkt speciaal voor, of door hem gecreeerd. De medewerkers van het organiserende marketingbureau zijn er als de kippen bij om een oogje in het zeil te houden. Pfrommer staat op zijn sportschoenen om Rykkje te coachen tegen Romme. Net als een week eerder in Hamar moet hij het echte coachwerk knarsetandend overlaten aan Geir Karlstad, de trainer van de Noren. Rykkje, zoon van een Nederlandse moeder en een Noorse vader, is weliswaar in dienst van de sponsorploeg Unit4 uit Sliedrecht, maar rijdt onder de Noorse vlag. De Noren eisen voor de grote toernooien de coaching van Rykkje op. En dat vindt Pfrommer “superkinderachtig'. Want in de rest van het jaar hebben ze geen enkele aandacht geschonken aan de Haarlemmer.

Met een liggende fotograaf tussen zijn benen schreeuwt Pfrommer Rykkje naar de finish. “Ik heb tegen Brigt gezegd dat hij Karlstad alleen de rondetijden moet laten doorgeven. Daar lijkt Geir zich aan de houden' roept hij met luide stem om boven de muzikale klanken van dweilorkest De Straatklinkers uit te komen.

Pfrommer heeft Rykkje bovendien opdracht gegeven zo lang mogelijk in de buurt te blijven van de olympische kampioen. De richttijd is die van Bob de Jong. “Vijf voor Bob', roept Pfrommer dan ook als Rykkje halverwege de race een voorsprong neemt op zijn denkbeeldige tegenstander. Maar er klinken ook kreten als: “Uitschuiven die benen!'. En: “Geef gas!'. Op het middenterrein loopt ondertussen hoofdscheidsrechter Simon Smit op hoge poten in de richting van Pfrommer. De arbiter schudt misnoegd zijn hoofd en maakt afkeurende gebaren. Hij overlegt met enkele officials maar het blijft bij armbewegingen. “Ik sta toch niet op het ijs', schreeuwt Pfrommer. En hij spreekt de waarheid.

Als Rykkje er met miniem verschil niet in slaagt Bob de Jong voor te blijven slaat Pfrommer met zijn vuist op het stootkussen. Romme heeft hem in de slotkilometers ook op afstand gezet. De krachtpatser uit Made wint in 13.34,83 minuten de eerste tien kilometer voor de World Cup. Bart Veldkamp doet nauwelijks voor hem onder: 13.35,02. Brigt Rykkje wordt vijfde: 13.38,31. Maar Pfrommer moet tevreden zijn. De 23-jarige Rykkje heeft geen spaan heel gelaten van zijn in Innsbruck gereden persoonlijk record van 14.15,34. “Rykkje heeft drie jaar trainingsachterstand op de Nederlandse toppers. Hij kan nog doorgroeien', aldus Pfrommer.

Rykkje smeekt om een oplossing van de problemen met de Noorse schaatsbond en Pfrommer.

“De hele situatie maakt me erg onzeker. Mijn prestaties worden er negatief door beinvloed. Zaterdag reed ik een heel slechte 1.500 meter. 's Avonds heb ik geprobeerd alles van me af te zetten. Maar ik wil nog steeds dat Pfrommer me ook op het ijs mag coachen.' Manager Bert van der Tuuk van het sofware-schaatsteam heeft de afgelopen dagen geprobeerd de Noren op andere gedachten te brengen. Vooralsnog lukte dat niet. De zaak is in handen gegeven van een advocaat die zich heeft gewend tot de jurist van de Noorse bond. Als beiden er niet uitkomen, stapt de sponsor van Rykkje naar de rechter. “Wij kunnen Brigt niet in de kou laten staan', zegt Van der Tuuk. “Ik dacht dat de slavernij ook in Noorwegen is afgeschaft. Brigt moet de vrijheid hebben zelf zijn coach uit te zoeken.'

Van der Tuuk denkt sterk te staan omdat in mei met een delegatie van de Noorse bond is afgesproken dat Pfrommer en Karlstad samen de coaching op het ijs zouden verzorgen. “Van de gemaakte afspraken hebben wij een schriftelijke bevestiging. Nu kunnen twee van de vier toen aanwezige Noren, coach Karlstad en technisch directeur Kristiansen, zich plotseling niet meer herinneren wat er besproken is.'

Rykkje zit in zoverre in een netelige positie dat hij zich ook nog moet kwalificeren voor de grote toernooien. Tijdens selectiewedstrijden in Hamar in het weekeinde van 18 december dient hij bij de eerste vier eindigen om zich rechtstreeks te plaatsen. Een val kan hem slachtoffer maken van de onderkoelde situatie tussen de Noorse bond en zijn coach. Niettemin doet hij het liefst geen stap meer op het ijs zonder Pfrommer. Rykkje: “Hij heeft mij naar dit niveau gebracht. Leen werkt met heel goede trainingsschema's die mij veel zelfvertrouwen hebben gegeven.

Die beschouw ik als een wondermiddel.' Ook zijn ex-pupil Jan Bos de wereldkampioen sprint, roemt Pfrommer om zijn trainingsprogramma. “Dat is wel zijn belangrijkste geheim. Daarnaast heb ik op gebied van techniek veel van hem geleerd. Ik vind nu nog baat bij zijn aanwijzingen en ik geef ze ook door aan andere ploeggenoten.' Bos kent Pfrommer ook als een schoolmeester. “Het stoorde mij niet, ik pas me altijd wel aan. Ik ken echter jongens uit mijn juniorentijd die er grote moeite mee hadden dat Pfrommer zich ook met hun prive-leven bemoeide. Dan vroeg hij bijvoorbeeld hoe laat het was geworden de avond ervoor. Als je de top wilt bereiken weet je precies wanneer je wel en niet kunt uitgaan. Ik voel me prettiger bij een coach die me vrijheid geeft, zoals Peter Mueller. Maar feit blijft dat Pfrommer een rijder in een korte tijd naar grote hoogten kan stuwen.'

Rykkje zegt geen enkele hinderte ondervinden van de vermeende bedilzucht van Pfrommer. “Dat deed hij misschien bij Jong Oranje. Daar is het soms ook nodig. Mij begeleidt hij als een volwassen sporter. En dat blijkt tot nog toe heel effectief.'

    • Erik Oudshoorn