Brand op schip na tien dagen geblust

URETERP, 23 NOV. De brand op het vrachtschip Pallas, dat enkele weken geleden brandend voor het Duitse eiland Amrum aan de grond liep, is dit weekeinde geblust. Het Nederlandse bergingsbedrijf Wijsmuller slaagde er na ruim tien dagen in het vuur in de laatste ruimen te doven. Medewerkers van Wijsmuller zijn nu begonnen de resterende 620.000 liter dikke stookolie uit de tanks naar het werkplatform Barbara over te pompen. Dat duurt naar schatting twintig dagen. Uit de beschadigde Pallas lekte de afgelopen drie weken ongeveer 30 ton olie. Voertuigen van de Duitse overheid zijn bezig met het opruimen van de olievlekken op het Duitse wad.

Het met hout geladen 147 meter lange schip raakte op 25 oktober voor de Deense kust in brand en dreef vervolgens stuurloos naar Amrum, middenin het vogelrijke Duitse Nationaal Park Waddenzee.

Naar schatting achtduizend eidereenden en steltlopers zijn door de olieramp omgekomen. Zeker twintigduizend vogels zijn besmeurd met stookolie. Vanuit de Friese vogelasiels De Fugelhelling en de Fugelpits en de zeehondencreche in Pieterburen kwam twee weken geleden een reddingsactie op gang. De Duitse autoriteiten gaven aanvankelijk opdracht de vogels dood te schieten. Er zijn ongeveer vijfhonderd vogels gered. “Een druppel op een gloeiende plaat', erkent D. Miedema van de Fugelhelling in Ureterp. “Maar elke vogel is er een.' Bovendien laat je de Duitsers zien dat hulp wel degelijk mogelijk is. Al help je veel dieren nu het meest door ze een spuitje te geven.' Van de besmeurde vogels zullen alleen de beste exemplaren nog worden gered. Volgens Duitse natuurbeschermingsorganisaties verzaakten de overheden hun plicht door laks te reageren op de ramp. Er zijn plannen voor de opzet van kustasiels aan de Duitse kust. Nederland telt acht van dergelijke vogelopvangcentra aan de Noordzee- en Waddenkust.