BOXEN; Randy Newman

“Mijn liedjes laten zich niet zomaar uit de lucht plukken,' zei Randy Newman vier jaar geleden in een interview in het Cultureel Supplement. Sinds zijn debuut als singer-songwriter (1969) maakte hij acht studio-albums die gemiddeld niet veel langer dan een halfuur duren. Wie ze achter elkaar op cd zou willen zetten, heeft aan drie schijfjes genoeg. Maar de verrassende box Guilty: 30 Years Of Randy Newman bevat twee cd's met een selectie van vijftig liedjes uit het oeuvre (van Randy Newman Creates Something New Under The Sun tot en met Newmans recente musicalbewerking van Faust), de derde cd biedt nooit eerder uitgebrachte nummers en alternate takes, en de vierde geeft een overzicht van Newmans carriere als filmcomponist voor onder meer Ragtime, Toy Story en James and the Giant Peach.

De Newman-liefhebber mist een groot aantal van zijn favoriete songs zoals Dayton Ohio 1903, Sigmund Freud's Impersonation, Christmas In Capetown en Roll With The Punches. En natuurlijk is het jammer dat de vermaarde zwart-humoristische teksten van de 54-jarige Californier niet in het begeleidende box-boekje zijn afgedrukt. Toch is kniezen ongepast: niet alleen zijn Newmans superieure filmliedjes nu eindelijk beschikbaar zonder dat je de rest van de soundtrack op de koop toe hoeft te nemen maar ook krijg je zomaar twintig schitterende nieuwe liedjes in je schoot geworpen. Plus bij ieder liedje van de box commentaar van de meester zelf ('Mijn Faust-album verkocht niet eens genoeg om de tandpasta voor mijn kinderen te betalen').

Alle periodes en stijlen van Newmans schrijverschap zijn onder de outtakes vertegenwoordigd: crypto-cynische kauwgumpop, inktzwarte blues, Fats Domino-achtige rock 'n' roll, sombere liefdesliedjes, melige persiflages en vrolijke ragtime-nummers.

Hoogtepunten zijn het cowboyslaapliedje Blue Shadows On The Trail de ontroerende en breekbaar gezongen ode aan het burgermansleven Something To Sing About, en de typische Newman-shuffle Beat Me Baby. De fan die luistert naar Guilty: 30 Years... voelt zich zoals de hoofdpersoon van het kortste liedje (39 seconden!) van de box: (So Fuckin') Happy.

Guilty: 30 Years Of Randy Newman. Warner/Rhino 8122-75567-2.

    • Pieter Steinz