Bal maakt rustige musici fanatiek

De vergelijking met topsport mag best getrokken worden, zegt Theo Wolters (43), trompettist van het Koninklijk Concertgebouw Orkest en doelman van het KCO-voetbalteam. Van het vermaarde orkest wordt ook keer op keer een topprestatie verwacht. En zoals een wielrenner er na een zware Tour-etappe flink doorheen kan zitten, zo kan bij Wolters na een avondje Mahler “de pijp ook behoorlijk leeg zijn, vooral geestelijk'.

Misschien is het daarom wel dat veel musici van het KCO ter ontspanning sporten. Zo worden volgens Wolters op buitenlandse reizen hotelzwembaden goed bezocht, zijn voor tennis doorgaans aardig wat orkestleden te porren en voetbalt een groep van zo'n twintig musici regelmatig ook samen. Meestal speelt het KCO-team tegen andere orkesten.

Het aardige van voetballen met collega's vindt Wolters vooral “dat je mensen op een andere manier leert kennen'. “De rustigste types blijken bij het zien van een bal vaak het fanatiekst.'

Het KCO-voetbalteam bestaat zo'n 35 jaar. Carlo Ravelli (66) nam destijds het initiatief. Toen de inmiddels gepensioneerde hoboist bij het orkest kwam, was voetbal uit den boze - de toenmalige dirigent was bang voor blessures. “Maar vrijwel gelijk met mij kwam Haitink. Hij vond voetballen best.'

Haitink heeft nooit meegevoetbald. Zijn opvolger Chailly heeft weleens de aftrap verricht, meer niet. Wolters: “Hij is bang voor z'n handjes en beentjes.'

Wolters is dat niet, maar een paar jaar geleden stopte hij wel met clubvoetbal. “Als wij tegen andere orkesten spelen, gaat niemand er hard in. Bij clubvoetbal is dat anders. Nadat ik een paar keer door Lutjebroek 5 onder de grasmat was geschoffeld, vond ik het welletjes. De kans op blessures werd te groot.'

    • Paul de Lange